İSTANBUL (AA) - Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Başkanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, "Bilimsel çalışmalar, ham balın içeriğinde 22 farklı amino asit, 27 mineral ve 5 bin civarında enzim bulundurduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Platformdan yapılan açıklamaya göre, arı ürünlerinin faydalarına her geçen gün yenisi ekleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Başkanı Samancı, ham balın, doğanın sunduğu en saf ve sağlık açısından işlevsel besinlerden biri olduğunu belirtti.

Bilimsel çalışmaların, ham balın içeriğinde 22 farklı amino asit, 27 mineral ve 5 bin civarında enzim bulundurduğunu gösterdiğini aktaran Samancı, "Ham balda başlıca bulunan mineraller arasında demir, çinko, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve selenyum bulunur. Başlıca vitaminleri ise B6 vitamini, tiamin, riboflavin, pantotenik asit ve niasindir. Bu değerli ürün birçok sağlık faydası gösteriyor, fakat doğal ve işlem görmemiş olması çok önemli." ifadelerini kullandı.

Samancı, ham bal, propolis, polen, arı ekmeği ve arı sütü gibi arı ürünlerinin uluslararası bir tebliğinin olmadığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Ben uzun yıllardır arı ürünleri alanında tebliğ oluşturulması adına yürütülen çalışmalara destek oluyorum. Bu durum büyük sağlık problemleri oluşturuyor. Ülkemizi göz önünde bulundurursak, zengin bir coğrafyaya sahip ve elde edilen arı ürünleri de oldukça faydalı. Dünya pazarından alınan ürünler ve Anadolu arı ürünlerinin aktiviteleri karşılaştırıldığında, ciddi farklılıklar var. Antioksidan kapasiteleri, antimikrobiyal aktiviteleri ve içerdikleri bileşenler incelendiğinde, bu bilgilerin tüketiciye yanlış beyan edildiğini görüyoruz. Sözleşmeli Arıcılık Modeli izlenebilir ve doğa dostu üretim için çok doğru bir teknik. Hem kovandan sofraya arı ürünlerinin doğallığı korunuyor hem de arıcılarımız faaliyetlerinde destekleniyor. Katma değerli doğal ham bal ve diğer arı ürünlerine ulaşmak adına Sözleşmeli Arıcılık Modeli ile çalışan ve arı ürünleri ile bilimsel çalışmalar yürüten Anadolu arı ürünleri üreticilerini tercih etmek doğru olacaktır.”

- "Ham bal, öksürük semptomlarının azaltılmasına katkıda bulunur"

İstanbul Kent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler ise ham balın, besin değeri açısından en değerli bal olduğunu belirterek, ham balın, yüksek sıcaklıklarda (

Kaynak: aa