Son yıllarda İstanbul gündemini bir hayli meşgul eden Adalar’da faaliyet gösteren faytonculara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş verecek. Faytonları geçtiğimiz günlerde satın alarak kamulaştıran İBB, şimdi de faytoncuları işe almayı planlıyor.

Belediye meclisi, Adalar ilçesinde faaliyet gösteren tescil sahibi fayton plakalarının satın alınarak kamulaştırılmasını onaylamıştı. Belediye her tescilli plaka için 300 bin TL ödemeyle birlikte, fayton koşulan atlar için de 4’er bin lira ödeme yapacak.

Faytoncu Ya da Ailesinden Bir Kişi İşe Alınacak

Belediye meclisinde alınan karar sadece faytonların kamulaştırılmasıyla da sınırlı kalmayıp, kamulaştırılan faytonun sahibi ya da ailesinden bir kişinin işe alınmasını da kapsıyor.

Faytoncular Odası tarafından Oda Başkanı Hıdır Ünal aracılığıyla yapılan açıklamada, özetle şunlara yer verildi.

“Gelinen nokta, faytoncular için iç açıcı bir durum değil. Ancak sonuçta, belediye tarafından oy birliği ile alınmış bir karardır. İki siyasi parti tarafından belediye meclisinde alınan ortaklaşa karara saygı duymamız lazım. Daha önce İBB ile birkaç kez toplantı yaptık. Ancak belirlenen fiyatlar, bizim bilgimiz dışında gerçekleşmişti. Faytoncular olarak asıl talebimiz, iç ulaşım için elektrikli araçlarla bu işi bizim yapmamızdı. Ama belediye, kendi yapmak istedi. Faytonların alınması için ilk belirlenen fiyat, 250 bin TL idi. Sonrasında bizim yaptığımız temasların ardından, bizi dinleyip dikkate alarak 300 bin TL'ye çıkardılar. Ayrıca at başına ise 4 bin TL faytonculara para ödenecek. İki gruba da bu yüzden teşekkür ediyorum”

Her Aileden Bir Kişi Belediyede İşe Alınacak

Dernek Başkanı açıklamasının devamında, “Tescilli her plaka sahibinin kendisi ya da ailesinden biri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kapsamında çalıştırılmak üzere işe alınacak. Meclis kararında atların ve faytonların fiyatıyla ailelerden bir kişinin, belediyede işe alınması şeklinde 3 ayrı madde var. Özellikle İSPARK’ta istihdam sağlanması planlanıyor. Bu atlar, sonuçta sahipli mallardır. O yüzden, kimsenin zorla alması söz konusu olmadığı gibi İBB’nin de böyle bir niyeti bulunmuyor. Faytoncuların mağdur olmaması adına atını faytona koşmayacaklar için de 4 bin TL ödeme teklif ediliyor. Atını vermek istemeyenler, kendileri bakmaya devam edebilir. Bu hususta, herhangi bir zorlama yoktur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim