HaberTS-Haber Servisi- 2020 yılı dünya için ne kadar garip geçiyorsa bizim içinde o kadar garip geçiyor; ülke ekonomisi çok sallanmasa bile esnaf fiyatlarda sanki ülkede devalüasyon olmuş gibi fiyat artırımı yapıyor. Fiyatı artanlar listesine en yüksek giriş yapan nesne ise araç oldu; otomobil ve ya ticari her türlü araç bu yıl çok yüksek bir şekilde zam aldı. Her ay çıkan haberlerde düşecek haberleri yapılsa da bizim dediğimiz çıkıyor;  araç piyasası düşecek haberlerine inat eder gibi yükselmeye devam ediyor. Türkiye’de 2000 ve altı araçlara bile çekilen fiyatlar dudak uçuklatan cinsten, Yeşilçam da güldüğümüz arabalar şu an piyasa da satılıyor.

Neden düşmüyor fiyatlar?

Araç fiyatları zamlanırken neden düşmüyor sorusunu hem kendi kendimize soruyoruz; hem de araç satanlara soruyoruz. Araçların düşmemesinin ve daha da artmasının ilk sebebi hastalık; hastalık yüzünden arabalara talep arttı, insanlar hastalık korkusundan zorda kalmadıkça toplu taşımları kullanamaz oldu. Bu yüzden herkes özel araç alam kendim bineyim derdine düşünce araba fiyatları da aldı başını gitti. İkincisi yüksek faiz oranları, bankalar şimdilerde biraz düşürdüler faizleri ama hem yeterli değil hem de ikinci el piyasasını yükselttiler bir kere. 100 bin TL kredi aldığınız zaman yarısı kadar faiz ödüyordunuz, insanlarda faize girmek yerine ikinci ele yöneldi. Üçüncü neden ise sıfır araçların az sayıda gelmesi, bu hal olunca 50 bin TL’ye satılan sıfır araçlar bugün 150 bin TL oldu. İnsanlar durum böyle olunca yine ikinci ele yöneldiler.

İkinci el de fiyat düşer mi?

Öncelikle yanlış ya da eksik bir konuya açıklık getirelim; ülkemiz de sadece ikinci el değil sıfır araç fiyatları da çok yüksek, pandemi süreci bu şekilde devam ettiği sürece ikinci el araçlarda düşme zor gözüküyor. Bunun tek yolu var, devletimiz aldığı vergilerden 1 aylığına vazgeçecek o zaman bakın ikinci el araçlara talep kalır mı? Vergileri çıktığınız zaman zaten çok büyük bir miktar fiyat düşüyor. Sadece örnek olsun diye açıklayalım sıfır bir araç yüz bin TL ise bunun 40 bin TL’si vergi, o araç 60 bin TL’ye satılsa zaten kimse ikinci el araç için kuyruğa girmez. Yani işin özeti şu an düşmesini değil de yükselmemesini beklememiz yeterlidir.

Editör: TE Bilişim