Otomotiv alanında uzman kişilerin görüşünü alma anlamına gelen oto ekspertiz, teknik ve estetik açılardan araçların değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Özellikle 2. el araç alımında hayati önem taşıyan İnegöl oto ekspertiz işlemlerinde araç içindeki teknik aksam, cihaz ve ekipmanlar profesyonel kişiler tarafından detaylıca incelenip rapor halinde sunulmaktadır.

Oto Ekspertiz Neleri Kapsar?

İnegöl oto ekspertiz aracın kilometre ve hasar geçmişini tespit etmektedir. 10 yaşa kadar 2. el otomobil alımında önerilen ekspertiz işlemlerinde, aracın yıpranma durumuna göre fiyat aralığının belirlenmesi sağlanır. Öncelikle aracın tramer, pert ve kaza kaydı olup olmadığı kontrol edilmektedir. Hasar kaydı olmamasına rağmen ağır hasarlı veya değiştirilen parçaları olan araçlar bu testlerle belirlenmektedir. Temiz görünen ancak yıpranmış olan, sorunları gizlenmiş arabaların her türlü problemi uzman görüşü ile ortaya çıkmaktadır.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Uzman bir ekspertiz işleminde pek çok teknik cihaz kullanılmaktadır. Araç öncelikle motor testine alınarak durumu belirlenmektedir. Bilgisayar ve uzman görüşü sonucu boya, kaporta, parça ve hasar durumları hakkında rapor hazırlanmaktadır. Alanında uzman olan ustaların görüşlerinin sonrasında DYNO kontrolü, yol simülasyonu, sürtünme kayıpları, motor gücü, tork, şanzıman aralık ve tekerlek gücü ölçümü incelenmektedir. El freni testi ile de aracın güvenlik sorunu olup olmadığı tespit edilir. Bu işlemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

1- Kaporta / Boya Kontrolü

İnegöl araç ekspertiz işlemleri arasında olmazsa olmaz bir testtir. Ekspertizler gelen her aracı 0 km olsa bile devasa bir hassaslık ile incelerler. İnegöl oto ekspertiz öncelikle ölçüm ölçen boya makineleri ile (alüminyum veya demir tabanlı, yüzey üzerindeki boya kalınlığını ölçen, uluslararası belgeleri olan cihazlar) aracın dış yüzeyinin boya kalınlığını tespit etmektedir. Boya kalınlık ölçüm değerlerinin, fabrikasyon kalınlık seviyelerinde olup olmadığına bakılmaktadır.

Mikron değerleri ölçüldükten sonra aracın tüm parçaları göz ile muayene edilir. Boya sorunları ve desen sorunları varsa not edilerek raporlanmaktadır. Yeni fabrikadan çıkmış araçların göz ile boya sorunları belirlenemez, bu nedenle araç oto yıkamaya gönderilebilir. Ayrıca araçta herhangi bir şeffaf dış yüzey kaplaması varsa, boya muayenesi yapılamamaktadır. Bu durum müşteriye bildirilir ve izin dahilin de kaplama sökülebilir.

2- Motor Kontrolü

Otomobilin motor performans testi İnegöl araç ekspertiz tarafından dinamometre cihazı kullanılarak yapılmaktadır. Dinamometre manuel, otomatik, arkadan çekişli, önden çekişli ve şanzımana sahip araçlarda motorun gücünü ve torkunu ölçmektedir. Otomobilin motorundaki en küçük eksiklik veya arıza grafik ile gösterir bu grafik sayesinde ateşleme sistemi ve yakıt emme sistemindeki durum ortaya çıkabilir.

3- Şase (Alt Mekanik) Kontrolü

Ön tertip, araçların düz ve güvenilir yol tutuşuna sahip olmalarını sağlar. Aynı zamanda yoldan kaynaklanan eksiklikleri de absorde etmektedir. Rot, rot başı, ebedi dişlisi ve amortisör, ön tertip sistemini meydana getiren parçalardan bazılarıdır. Direksiyona şoför tarafından verilen komut, ebedi dişli ile tekerlere iletilmektedir. İnegöl araç ekspertiz tüm parçaların derli toplu olarak çalışıp çalışmadığını ve ön tertip düzeneğinin iyi olup olmadığını kontrol etmektedir.