Öncelikle bir iş akdi feshinden bahsedebilmek için iş akdi konusunda biraz bilgi vermek doğru olacaktır.

İş Akdi Nedir?

İş akdi bir iş hukuku terimidir. Bir kişinin başka bir kişinin işini herhangi bir şekilde karşılık alarak yapmasıdır. Bu karşılık para ya da mal hukuki terim ile ise nakdi ya da ayni olarak olabilir. İnsanların kendi aralarında sözsel olarak anlaşmaya varmaları bir iş akdinden söz edebilmek için yeterli değildir. Konu hakkında detaylı bilgiyi Yozgat avukat Yasin Bayram’ın web sitesinden derledik.

İş akdi adından da anlaşıldığı gibi hukuki bir karşılığı olan bir sözleşme yani tarafları hukuki anlamda bağlayıcı bir nitelik taşımalıdır. Aslında bu karşılıklı verilen sözlerin yapılan yazılı bir sözleşme ve sözleşmeye karşılıklı atılan imzalarla desteklenmiş olması gerekmektedir.

Yapılan iş akdi belirli kurallar çerçevesinde yapılmalıdır. Karşılıklı istek ve taleplerin maddeler halinde belirtilerek imzalanmış olması tam ve hukuki nitelik taşıyan iş akdi olmuş olur.

İş Akdi Nasıl Sona Erer?

İş akdi yapılırken karşılıklı konulan kurallar tarafları hukuken bağlayıcı nitelik taşımaktadır. Bu şu anlama gelir. Taraflar koyulan kurallara uymadığı taktirde bu belirli cezai yaptırım uygulamak hakkını doğurur. Bu yaptırımlardan biri hatta birincisi iş akdinin düşmesi yani hükmünü yitirmesidir.

İş akdi bu şekilde sona erebileceği gibi karşılıklı olarak alınan karar sonucunda da sona erebilmektedir.

İş Akdi Feshi Nedir?

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak veya tek taraflı olarak anlaşarak işe son vermesidir.

Editör: TE Bilişim