ISO 22000 gıda yönetimi kalite sistemi, gıda sektöründe yer alan işletmeler için mutlaka sahip olunması gereken belgeleri ifade eder.

gıda yönetimi kalite sistemi; gıda sektöründe faaliyet gösteren, ürün ve hizmet sunan işletmelerin sağlıklı ve güvenli hizmet sunmalarını sağlamak amacıyla sürecin en doğru şekilde yönetilmesini sağlayan sistemdir. Evrensel gıda ticareti alanında mutlaka uygulanması gereken standartlar bütünü olarak da tanımlanabilir.

Gıda sektörü, insan sağlığı ve güvenliği açısından son derece önemli sektörlerin başında gelir. Bu nedenle de gıda alanında insan sağlığının ön plana çıkarıldığı parametrelerden meydana gelen standartlar uygulanır. Gıda alanında faaliyet gösteren ve üretim yapan bir işletmenin sağlıklı ve hijyen koşullarına uygun şekilde faaliyetlerini yürütmesi ve üretimin devamlılığının sağlanması için gıda yönetim kalitesi büyük önem taşır.

Sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için önemli bir fırsat olan ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistem, standartlarını uygulayıp geliştirmek için ortaya çıkarılmış belgeler olsa da günden güne daha fazla yayılmaya başlamıştır. Bu sistem aynı zamanda ISO 9001 ve ISO 14001 belgeleri ile eş değerdedir.

Editör: TE Bilişim