Son zamanlarda sıklıkla sorulan sorular arasında bulunan limoncello nedir, limonun en özel hali şeklinde cevaplanabilir. Fabrikasyona geçilmiş olsa da limon likörü, hala evlerde en çok hazırlanan likörlerden birisi oluyor. İtalya’dan Türkiye mutfağına giren likör özellikle Güney İtalya kültüründe sofra kültürünün vazgeçilmez içkilerinden biri oluyor.


Limoncello Nedir

ABD, Kanada, İngiltere, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da gibi ülkelerde tüketimi artmış olup ülkelerin tatlı menüsünde bulunuyor. Limoncello nasıl içilir denir ise anavatanı İtalya da yemeklerden sonra hazmın kolaylaşması için ikram ediliyor. Buzlukta bekletilen shot bardaklar ile içilen limoncello, insana limonun hem keskin tadını hem de aromasını sunar.
 

Limoncello Nasıl Yapılır

Limoncello nedir denir ise bir anlamda limon likörü anlamına gelir. Limonlu tatlılar ile ikram edilebilen limon likörü için parlak, beresiz, kalın kabuklu limonlara ihtiyaç duyuluyor. Limonlarım kabuklarını soyarken beyaz kısımları acılık vermemesi açısından alınmaması gerekiyor. Kabuklarını dikkatle soyulmasının sonrasında da biraz beklemek gerekiyor.

Malzemeler

8 adet limon
1 LT etil alkol
1 su bardağı şeker
250 ml sıcak su

Limoncello tarifi


Limonların yıkanmasının ardından iyice durulanır ve patates soyucu ile beyaz kısımlarını almadan kabuklar soyuluyor. Soyulan kabuklar cam kavanoz içine alınarak kabukların hizasına kadar alkol kavanoza dökülüyor. Kavanozun hava almayacağı şekilde kapatılması ve güneş almayan serin bir yerde 7 ila 14 gün arası bekletilmesi gerekiyor. Kapak kısmı gerekirse streç film ile de sarılabiliyor.

Limon ile alkolün iyice karışması için her gün çalkalanması önem taşıyor. Bekletilmesinin ardından süzgeçten geçirildikten sonra tülbent ya da kahve fitresinden de geçirilerek berrak bir renk alana kadar süzülme işlemi yapılıyor. Bu işlemden sonra su kaynatılarak içine şeker ilave ediliyor. Bu noktada fazla kaynamaya ihtiyaç duyulmadan gereken tek şey şekerin iyice erimesi oluyor.

Şeker miktarı daha tatlı olmasını ve alkolün keskin tadını kırmak isteyenler şeker miktarını artırılabilir. Şeker eriyene kadar karıştırılarak şerbet hazır hale geliyor ve soğuması bekleniliyor. Şerbet soğuduktan sonra limonun rengini ve aromasını almış kabuklarından arındırılmış olan etil alkol karışımı içine şerbet ekleniyor.

Limoncello nedir özellikle yaz aylarına serinlemek isteyenler için özel bir aperatif olan likör, evlerde sıklıkla yapılıyor. Hazırlanan likör bekletilmeye ihtiyaç duymadan tüketilebiliyor. İtalyanlar limon likörünü yemeklerden sonra tüketse de başka ülkelerde yemek öncesi de tercih edilebiliyor. Kokteyllere de eklenebilen bu lezzet ayrıca tatlı ve dondurmalar da ayrı bir tat katıyor.

Limoncello bozulur mu diye sorulduğunda da doğru şekilde muhafaza edildiğinde bozulmayan likör, serin ve nem oranı yeterli düzeyde bir yerde saklanır ve mutlaka ağzının sıkı bir şekilde kapalı olması gerekir. Limoncello nedir, hafif içkilerden biri olan likörün iyi seçimlerinden biri denilebilir.
 

Editör: TE Bilişim