Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ülke nüfusunun dik bir düşüşün eşiğinde olması nedeniyle Japonya’nın daha fazla yabancı işçi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Vietnam’ın başkenti Hanoi’deki Dünya Ekonomik Forumu toplantısında konuşan Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, özellikle yaşlanan nüfus ve düşük doğum oranı düşünüldüğünde, ülke nüfusunun yılda yarım milyon dolayında azaldığını ifade etti. Panel sırasındaki bir tartışmada sorulan bir soruya “Toplumumuzu bu şekilde sürdüremeyiz” yanıtını veren Kono, Japonya’nın yabancıları kabul ederek “katma değer” kazandığını söyledi.

‘Yeni politika oluşturuyoruz’

Japonya’nın daha fazla yabancı işçi almasına olanak sağlamak için çalıştıklarını belirten Kono, “Ülkemizi, işgücü piyasamızı yabancı ülkelere açıyoruz. Şimdi yeni bir çalışma izni politikası oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yüzden, Japon toplumuna uyum sağlamaya istekli herkesin Japonya’da memnuniyetle karşılanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Şampiyon tenisçiyi örnek gösterdi

Bir Japon anne ve Haitili babanın kızı olan ve “Grand Slam” turnuvasında açık tek kadınlar finalindeki performansıyla Japonya’ya bu kategoride ülke tarihindeki ilk şampiyonluğu getiren Naomi Osaka’yı ülkeye dışarıdan gelenlerin faydalarına örnek olarak gösteren Kono, "Çeşitliliğe, açık bir politikaya sahip olmak iyidir” ifadelerini kullandı.

Azalan nüfus gerekli kılıyor

Kapalı toplum yapısı nedeniyle göçmen işçilere mesafeli yaklaşan Japonya’da, iş gücü eksikliği ve azalan nüfus ülkeyi yabancı iş gücü alımına itiyor. Japonlar tarafından genellikle toplumsal normlara uymakta güçlük çektikleri ve dil engeli nedeniyle topluma uyum sağlayamadıkları için mesafeli yaklaşılan yabancı işçiler, buna rağmen inşaat, yaşlı bakımı, restoran gibi sektörlerde sıkça istihdam ediliyor.
Kaynak: iha