Japonya Yangın ve Afet Yönetimi Dairesi, geçtiğimiz hafta ülkeyi vuran Jebi Tayfunu nedeniyle 6 eyalette 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

Japonya Yangın ve Afet Yönetimi Dairesi, geçtiğimiz hafta ülkeyi vuran Jebi Tayfunu nedeniyle Kansai bölgesinde 6 eyalette 9 kişinin öldüğünü ve 514 kişinin yaralandığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta ülkenin batısını vuran Jebi Tayfunu nedeniyle büyük maddi kayıp yaşanan Japonya’da, tayfundan etkilenen bölgeler yaralarını sarmaya çalışıyor.

4 bin ev zarar gördü

Japonya Yangın ve Afet Yönetimi Dairesi, tayfun nedeniyle Kansai bölgesinde 6 eyalette 9 kişinin öldüğünü ve 514 kişinin yaralandığını açıkladı. Ajans, şiddetli rüzgârların 4 binden fazla eve zarar verdiğini ve birçok evin çatılarının fırtınanın gücü ile uçtuğunu duyurdu. Elektrik direkleri de fırtına nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

2.16 milyon hane elektriksiz kaldı

Kansai Elektrik Şirketi de, tayfunun ardından 6 eyaletteki 2.16 milyon hanenin elektrik kesintisi yaşadığını söyledi. Pazartesi sabahı Japonya saati 5.30 itibarıyla elektriksiz hane sayısının yaklaşık 9 bin 500’e düştüğü ifade edildi. Şirket, Wakayama ve Kyoto Eyaletinin dağlık bölgelerindeki elektrik direkleri ve güç kaynaklarının, devrilen ağaçlar ve erişimi engelleyen diğer sebepler nedeniyle henüz onarılamadığını söylüyor. Hasar gören ev sahipleri ise, yerel yetkililerden çeşitli yardımlara kolay erişmelerini sağlayacak “mağdur” sertifikaları vermelerini istiyor.

Havalimanında çalışmalar sürüyor

Öte yandan tayfunun vurduğu Kansai Uluslararası Havalimanı’nda da onarım çalışmaları devam ediyor. Havalimanında en çok zarar gören bölgelerden olan 1 numaralı terminalin bir kısmının haftanın sonuna kadar yeniden açılması bekleniyor. Birçok havayolu şirketi tarafından kullanılan 1 numaralı terminal, 4 Eylül’de havalimanının Jebi Tayfunu nedeniyle sular altında kalmasının ardından kapatılmıştı. Kansai Havalimanı yetkilileri, zarar gören alanda bulunan 6 adet yeraltı elektrik tesisinin 3’ünün su baskını nedeniyle bozulduğunu, ancak suyu tahliye çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Gerekli onarımları tamamlanmasının ardından 1 numaralı terminal yeniden hizmete girecek. 1 numaralı terminalin zarar görmesinin ardından, bazı iç ve dış hat seferleri, daha az hasar gören B terminali ve 2 numaralı terminal pistlerinde devam ediyordu.
Kaynak: iha