Dünya üzerinde birçok yönetim türü mevcuttur. Bunlardan biri de cumhuriyettir. Cumhuriyete göre ülkeyi cumhurbaşkanı yönetmektedir. Çoğu ülkenin cumhurbaşkanı erkek iken bazı ülkelerin cumhurbaşkanı kadındır. İşte kadınların cumhurbaşkanı olduğu ülkeler.

Jamaika

2006 yılında ülkeyi derinden etkileyecek olan bir seçim yapılmıştı. Bu seçimi kazanan kişi olan Porita Simpson ülke genelinde bir ilke imza atmıştı. 2006 yılına gelinceye kadar ülkeyi hiç kadın cumhurbaşkanı yönetmemişti. Simpson bu ilke imza attıktan sonra ilk kadın cumhurbaşkanı unvanının sahibi oldu. Fakat bu unvanı çok koruyamadı. Çünkü tam 1 yıl sonra cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetse de 2011 yılında tekrardan rahat bir zafer kazandı. Bu kadın yönetici ülke genelinde Britanya Monarşisinden ayrılıp Jamaika’nın kendi başkanının olmasını savunmaktadır.

Arjantin

Siyasetin sol kanadı olarak tanınan Zafer Partisi’nin üyesi olan Cristina Fernandez de Kirchner Arjantin’in ilk seçilmiş kadın lideri. Daha öncesinde eşinin ölümünün ardından Isabel Peron bu ülkenin lideri olmuştu. Kirchner eşini 2007 yılında kaybetse de yıkılmamış ve dimdik ayakta kalmayı başarmıştır. Hatta 2012 yılında Arjantin’in demokrasiye dönüş yılının 30. yılını kutlamak için Casa Rosada başkanlık sarayına gelmiştir.

Liberya

Bu ülke diğer ülkelere göre birden fazla kadın lidere sahip olmuştur. Hatta bunlardan en önemlisi olan Ellen Johnson Sirleaf 76 yaşında seçilen ilk kadındır. Lider olarak seçildikten sonra ülkede süren 14 yıllık iç çatışma sona ermiştir. İç savaşın sona erdiği yıl 2005 idi. Sirleaf 2011 yılında ikinci kez seçilmiştir. Sirleaf çok karanlık bir geçmişe sahiptir. 1980'li yıllarda askeri rejimi eleştirdiği için hapis yatmış, başka bir lideri eleştirdiği için sürgün edilmişti. Ama buna rağmen 2011 yılında yeniden seçimi kazanmıştır.

Norveç

Muhafazakar Parti lideri olan Erna Solberg 2013 yılında lider seçilerek ikinci kadın lider unvanını aldı. Daha önce yürüttüğü siyaset nedeniyle “Demir Erna” lakabını almıştır. Yürüttüğü siyaset sığınma ve bölgesel gelişme bakanı iken izlediği siyasettir.

İskoçya

Diğer liderlere göre daha yeni bir lider olan Nicola Sturgeon 2014 yılında İskoçya'nın başına geçmiştir. Her ne kadar ülkesi Birleşik Krallığın bir parçası olsa da, sağlık, eğitim ve adalet konusunda bağımsızdır. Nicola Sturgeon bu durumdan rahatsızlık duysa da kendi başına bir şeyler yapamamaktadır. Bu yüzden 2016 yılında İskoçya Ulusal Partisinin liderliğini yapmıştır. Görüldüğü gibi dünya üzerinde kadınların da yönetimde bulunduğu onlarca ülke mevcuttur. Yukarıda verilen ülkeler haricinde Danimarka, Almanya(Angela Merkel), Hırvatistan gibi birçok ülke kadınları lider olarak seçmektedir.