Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçisi Hüseyin Yürük ile Genel Sekreter İbrahim Kılınç, birtakım temaslarda bulunmak üzere Nijer’e gitti.

Nijer programı kapsamında Başdenetçi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet, Niamey Büyükelçisi Hüseyin Özdemir, Nijer Ombudsmanı Ali Sırfi Maiga, Nijer Ulusal Meclisi Başkanı Ousseini Tinni ve Nijer Başbakanı Brigi Rafini ile görüşerek Türkiye ve Nijer halkı arasındaki dostluklar dile getirilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Ziyaret programı kapsamlarında Şeref Malkoç, Türkiye Ombudsmanlık Kurumunun çalışmalarını anlatarak Türkiye ve Nijer arasındaki ilişkilerin eskiye dayandığını belirtti. Başdenetçi Malkoç, Ombudsmanlık Kurumlarının aynı zamanda birer insan hakkı savunucusu olduğunu belirterek, ombudsmanlık kurumları arasındaki işbirliğinin artması gerektiğini söyledi. Nijer ile Türkiye arasında tarihi, köklü ve manevi bağlar olduğunu dile getiren Malkoç, Nijer Ombudsmanlık Kurumu ile bütün uluslararası toplantılarda birlikte hareket etme imkanı bulduklarını belirtti. Malkoç, Nijer ve Türkiye Ombudsmanlık Kurumlarının ilişkilerinin sadece Ombudsmanlık konusunda değil insan haklarıyla ilgili ihlallerde de birlikte faaliyet göstereceklerini bildirdi. Başdenetçi Malkoç, Türkiye Ombudsmanlık Kurumunun amacının vatandaşların hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, kamunun hizmet standartlarını yükseltmek, iyi yönetimin oluşmasında idareye yol göstermek ve kamuda şeffaflığı sağlamak olduğunu vurguladı.

"Türkiye ve Nijer arasındaki ilişkiler 16. yüzyıla dayanıyor"

Nijer Ombudsmanı Ali Sırfi Maiga da, Türkiye ve Nijer arasındaki ilişkilerin 16. yüzyıla dayandığını, Türkiye’nin Nijer’in bağımsızlığını 1960 yılında ilk kabul eden ülkelerden biri olduğunu ve 1966’da ise diplomatik ilişkilerin güçlü bir şekilde tesis edildiğini, 2000 yılından itibaren Türkiye’nin sahra altı Afrika altı ülkelerdeki temsilcilik sayısının 3 katına çıktığını ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Nijer Ombudsmanı Maiga, “Türkiye ile olan ilişkilerimizi çok geniş alanlarda gerçekleştiriyoruz. Bunlara örnek verecek olursak, sağlık hizmetleri, atık, arıtma su, eğitim, sivil havacılık, okulların yapılması, savunmasız kırılgan durumda olan insanların korunması, muhafaza edilmesi ve öğrencilere burs verilmesi ve bunun dışında kırsal bölgeler için ambulans alınması, tarım faaliyetleri, sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi alanlarda iş birliğimiz mevcuttur" dedi.

Maiga, Türkiye ve Nijer arasında kurulan ilişkilerin insani boyutunun her zaman ön plana çıktığını vurgulayarak, Türkiye Ombudsmanlık Kurumu ile olan işbirliğinin gelişerek devam edeceğini bildirdi. Ombudsmanlık Kurumu toplumsal huzurun ve istikrarın ve aynı zamanda hukuk devleti müessesesinin tesis edilmesi için önemli bir rol gördüğünü belirten Maiga, “Bu şekilde idare ve idare edilenler arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için Ombudsmanlık Kurumu hayata geçmiş. Şu an itibariyle çok sayıda ülke ya Anayasa içerisinde veya ikincil yasalar içerisinde bu müesseseyi benimsemiş bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ardından Başdenetçi Malkoç ve heyeti, Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi, Türkiye Maarif Vakfı Nijer-Türk Dostluk Okulları ve TİKA tarafından inşa edilen Yatılı Kız-Erkek Okul-Lisesi Şantiyesini ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgiler aldı.
Kaynak: iha