Kanada’da 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla alınarak, devlet tarafından finanse edilen ve kilise tarafından yönetilen yatılı okullarda mağdur edilmesini anmak ve mağdurları onurlandırmak amacıyla ‘Turuncu Tişört Günü’ olarak bilinen 30 Eylül resmi olarak anma günü olarak kabul edildi. Çalışanlar ve öğrenciler giyindikleri turuncu tişört ile farkındalık oluştururken, renkli görüntüler ortaya çıktı.

Kanada Kültürel Miras ve Çok Kültürlülük Departmanı tarafından ismi ‘Turuncu Tişört Günü’ olan, ulusal düzeyde bir anma günü ilan edildi. Kanada’da 19. yüzyılda başlayan ‘yerli halkı asimile etme projesinin’ sonucu olarak, 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla alınarak, devlet tarafından finanse edilen ve kilise tarafından yönetilen yatılı okullarda mağdur edilmesini anmak ve mağdurları onurlandırmak amacıyla ‘Turuncu Tişört Günü’ olarak bilinen 30 Eylül tarihi, yıllık etkinlik günü olarak seçildi.

Kanada’nın Gerçek ve Uzlaşma Komisyonu (TRC) tarafından belgelenen tarihi gerçekler, en az 6 bin çocuğun bu mecburi yatılı okullarda can vermesinin yanı sıra, her birinin ayrımcılık, terk edilme ve şiddet sonucu onanması imkansız çileler çektiğini kanıtlıyor.

Bir yatılı okul mağduru tarafından başlatıldı

Turuncu Tişört Günü, 2013 yılında Phyllis Webstad isimli bir yatılı okul mağduru tarafından başlatıldı. Webstad tarafından başlatılan hatırlama ve anma gününün sembolünün turuncu tişört olması, 1970’lerde zorla bu okulda tutulan Webstad’ın büyükannesinin okulun ilk gününde kendisine verdiği turuncu renk tişörtün okul yöneticileri tarafından elinden alınması.

Webstad, Turuncu Tişört Günü’nün tüm ülke tarafından benimsenmesinin kendisine onur vermekle birlikte amacının halk arasında bir ihtilaf başlatmak olmadığını söyledi. Kanadalı topluluklarda her yıl 30 Eylül’de öğrencilere ve personele, o gün turuncu bir gömlek giymeleri, bunun yanı sıra Kanadalıların, yatılı okullarının tarihini öğrenmeleri teşvik ediliyor. Pek çok topluluk, yerli tarihi hakkında farkındalık oluşturmak için anıt yürüyüşleri, film gösterimleri ve halka açık konferanslar düzenleyerek bu olayı, yerli çocukların yaşadıklarını topluma öğretmek için kullanmaya başladı.

Mağdurları onurlandırmak için okullarda turuncu tişört giyildi

28 Eylül tarihinde, Kanada okullarında çalışanlar ve öğrenciler, mağdurları onurlandırmak amacıyla turuncu tişört giyerek ya da turuncu simgeler takarak okullarına gittiler. Yerliler için çalışan vakıflara bağışlanmak üzere okullarda bağış masaları kurularak satış yapıldı.

Toronto kilisesi ilk kez Turuncu Gömlek Günü’nü kutladı. Islington United Kilisesi, Turuncu Gömlek Günü’nü anmak için 30 Eylül Pazar günü iki kez hizmet verdi. Kilisenin iletişim görevlisi Carole Bennett, haftalarca Turuncu Gömlek Günü’nün kurucusunun hikayesini paylaştıklarını söyledi. Bunun, Turuncu Gömlek Günü mesajına dikkat çekecek ve yerli / yerli olmayan insanlar arasındaki diyaloğu teşvik edecek harika bir zaman olduğunu düşündüklerini belirtti.
Kaynak: iha