Ayrıca Fesleğen, kekik, biberiye, nane, melisa, mayasıl otu ve adaçayı gibi pek çok farklı bitki gibi Lamiaceae familyasındandır. Bu bitkinin kedi otu olarak da adlandırıldığı görülebilir fakat bu adlandırma doğru sayılmaz.

Çünkü Caprifoliaceae familyasındaki Valeriana officinalis türündeki bir başka bitki de kedi otu olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla bu iki farklı bitki türünün karıştırılmaması gerekir. Ayrıca özellikle kedi sahipleri “Kedi nanesi ne işe yarar?” sorusunun cevabını aramaktadır. Fakat bu bitkinin insanlar için de önemli faydaları mevcuttur.

Kedi Nanesinin Faydaları Nelerdir? Kedi Nanesi Ne İşe Yarar? Kedi Nanesi Nasıl Kullanılır?

Kedi nanesinin faydaları, kediler ile beraber insanlar için de etkili olabilir. Kedilerin mutluluk hormonu salgılamasını ve daha huzurlu olmalarını kolaylaştıran bu bitkinin çayı, insanlar için uyku düzeninin korunmasında, stresin azaltılmasında, yüksek vücut ısısının düşürülmesinde de oldukça etkilidir. Kediler için ise bu bitkinin, sprey olarak hazırlanan türü ile kurutulmuş türü kullanılır.  

Kedi nanesi spreyi, kedinin oynadığı oyuncaklara ya da sürekli bulunduğu yerlere sıkılabilmektedir. Bitkinin kurutulmuş yaprakları ise kedinin rahatça yatıp yuvarlanabileceği kadar geniş bir yere dökülmelidir. Kediler, bu yaprakları yemiyor olsalar da sadece koklayarak rahatlamaktadırlar.

Dolayısıyla kedi nanesi spreyi doğrudan olarak kedinin ağzına, burnuna ya da kulağına sıkılmamalıdır. Kurutulmuş kedi nanesi yapraklarını ise kediye yedirmeye çalışmak doğru değildir. “Kedi nanesi ne işe yarar?” sorusunun cevabı ise bu bitkinin kedilere keyif vermesidir.

Kedi nanesinin faydaları, 6 aylıktan büyük olan kedilerde ortaya çıkmaktadır. Eğer kediniz bu bitki karşısında hiçbir tepki vermiyorsa bu durum da anormal olarak algılanmamalıdır. Çünkü kedilerin % 20’lik bir bölümü, bu bitkiden etkilenmemektedir. Ayrıca kedi nanesi spreyi, daha başka maddeler de katılarak hazırlandığından dolayı fazla etkili olmayabilir. Bundan dolayı kurutulmuş halde kullanmanın daha etkili olduğu söylenebilmektedir.

Kedi Nanesi Nerelerde Bulunur? Kedi Nanesi Nereden Alınır?

Kedi nanesi, Türkiye’de görülen iklim tipleri arasında en çok Akdeniz iklimine uyumlu olan bir bitkidir. Ayrıca İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde de çokça yetiştirildiği bilinir. “Kedi nanesi nereden alınır?” sorusunu soranlar, öncelikle bu bitkinin Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilmediğini bilmelidir.

Baharat dükkanlarında bulunabilecek bir bitki olsa bile kolayca bulunabilmesi mümkün olmayabilir. Pek çok alışveriş sitesinde satılmakta olan kedi nanesi spreyi, bitkinin kurutulmuşuna göre daha kolay bulunur. Ayrıca her iki türde olan ürünler petshop mağazalarından da satın alınabilir.    

Kedi Nanesi Zararlı Mı?

Kedi nanesi olarak bilinmekte olan bitkiyi satın almak isteyen kedi sahipleri, “Kedi nanesi zararlı mı?” sorusunu da sorabilirler. Bu bitki, kediyi fazla rahatlatmasından dolayı dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü kedi nanesinin faydaları, ne yazık ki zarara dönüşebilir. Kedilerin bu etkiye alışmasından dolayı, sahiplerine olan ilgilerinde azalabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Diğer Benzer Kaynaklar 

Kaynak : Petibom Blog