Pandemi dönemiyle birlikte birçok mekanın iç mimar tasarımı artık eskisi gibi değil. Bunlardan en önemlisi klinik tasarımı olmalıdır. Çünkü her ne kadar bu virüs sürecinde hastanelere gitmemek için çalışılsa da buna rağmen hastaneler ve kliniklere gelen kişilerin sayısında azalma olmayacaktır. Bu sebeple de özellikle diş kliniklerinde yoğunluk pandemi dönemiyle pandemi sonrası dönem arasında pek bir fark olmamıştır. Bundan dolayı da klinik tasarımlarda bazı değişiklere gitmek gerekli bir hal almıştır. Diş klinik tasarım konusunda yapılacak olan değişikliklere birlikte virüs konusunda oluşabilecek sıkıntılar en aza indirgenebilir.

Bunlar arasında özellikle randevu sırasında bölüm çalışanlarıyla olan iletişim için bu tür alanlarda şeffaf paravanlar kullanılabilir. Zaten hali hazırda birçok banka ve ofis tasarımı bu tür paravanları pandemi döneminde sıklıkla tercih etmektedir. Böylece hem iletişim konusunda bir eksiklik olmamakta aynı zamanda önlem de alınmış olacaktır. Yine diş klinik tasarımlarında özellikle tedaviyi beklerken bekleme alanları sıkışıktır. Yani koltuklar dip dibe ve bir koridorda koltuklarda oturan kişi sayısı kadar ayakta olan kişiler bulunmaktadır. İşte tüm bu sebeplerden dolayı da tasarımlar baştan aşağı yenilenmelidir. Koltuklar, sandalyeler buna göre dağılmalıdır. Yani eski dip dibe olan görüntüler bu dönemlerde diş klinik dekorasyonu sırasında komple değiştirilmelidir. Çünkü en az 1.5 metre sosyal mesafe kuralına uyulması gereklidir. Bu sebeple koltuklar yerini tekli sandalyelere bırakabilir ve bu sandalyeler arasında da mesafe olabilir. Bunun yanı sıra bekleme alanları koridoru da aşabilir ve sırasını bekleyen kişilerin daha geniş bir alanda sıralarını beklemesi sağlanabilir.

Dental klinik tasarım sırasında kliniklerin tedavi alanları da yenilenmelidir. Yani hastaların diğer hastalarla aralarındaki mesafe korunmalıdır. Hali hazırda buna uyan zaten birçok diş kliniği mevcuttur. Fakat bazı kliniklerde bu durum daha iç içe olduğu için iki hastanın tedavi gördüğü alan arasında 1.5 metre dahi mesafe yoktur. İşte bu tür yerler de bu pandemi döneminde bunun önüne geçmeli ve iki alan arasındaki mesafeyi korumaya özen göstermelidir. Bu sayede pandemi döneminde oluşacak aksaklıkların önüne bir şekilde geçilebilir.

İç mimar Wawa İçmimarlık