HaberTS-Haber Servisi-Ülke olarak hepimiz tatlı bir heyecan sarmış durumda; önümüzde kurban bayramı var ve Müslümanların ibadetini yapacağı bir gün geliyor. Kurban bayramında insanlar kurbanlarını Allaha kurban etmek için keser ve etlerini nizami bir şekilde dağıtır. Bu şekilde insanlar hem kaynaşmış olur hem de maddi sıkıntı yaşayan insanlar birazda olsun rahat eder. Kurban bayramı kısacası yardımlaşmanın en büyük örneğidir; peki kurban bayramında kurban alırken nelere dikkat edeceğiz? Kurban seçerken hayvanda hangi özellikler önemlidir? Bu soruların cevabını verdikten sonra kurban seçiminde daha rahat olacaksınız; pazarlık yaparken ve kurban seçerken istediğiniz hayvanı elinizle koymuş gibi bulacaksınız, işte detaylar

 Büyükbaş kurban seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Kurban olarak kesilebilecek hayvanlardan, büyükbaşla başlayalım; büyükbaş hayvanlarda iki tane seçeneğimiz vardır; erkek büyükbaş bir de dişi büyükbaş. Bizler ilk olarak erkekten başlayalım; sizler büyükbaş bir hayvan seçerken yaşına dikkat etmelisiniz; erkelerde belirli bir yaştan sonra et sert olmaya başlar, bu yaş da olarak bilinir. Sizler 2 yaşında bir hayvanı iki şekilde anlayabilirsiniz; birincisi boynuzlarının kökünde, yaşlanmış hayvanda o kök kalın bir hal alır.  Bazı hayvanlarda boynuz olmayabilir, o zaman yapacağınız şey dişlerine bakmak olacaktır. Bu şekilde hayvanın yaşını anladık ama bu yeterli değil, aldığınız hayvan şişman gözüküp evde kesince eti çıkmayabiliyor; bunu nasıl anlayacağız; bununda farklı ve kolay bir yöntemi vardır; bazı tüccarlar sırf hayvan daha çok kilo gelsin diye, pazara gelmeden tuz yalatıp bolca su içirirler. Bir hayvan kaç kilo su içer demeyin, susamış bir büyükbaş hayvan tek seferde 50 ile 80 kilo arasında su içebilir. Yapacağınız işlem hayvanda iki özelliğe bakmaktır; hayvan boy olarak da en olarak da uzun mu? Böyle bir hayvan toparlak duruyorsa merak etmeyin eti yerindedir ama kısa bir hayvan ve karın bölgesi aşağı iniyorsa o hayvan etten çok karın verir, o da sizler için üzücü bir görüntü olur.

İkinci bir nokta olarak dişi hayvanlara geçelim; dişilerde de dikkat edilmesi gereken başlıca iki nokta vardır; düve mi keseceğiz? İnek mi?  İnsanlara hep inek yaşlı diye öğretirler ama durum çok farklı olabilir, bazı hayvanlar erkenden yavru isterken bazıları geç ister, sizin inek diye almayıp düvelere yöneldiğiniz hayvan çoğu düveden genç olabilir. Siz inek almaya karar verdiyseniz o zaman kaç tane doğum yapmış olduğuna bakın, 1 doğum yapmış hayvan çok yaşlı olmaz ama 2 ve üstünde düşünmelisiniz. Düvelerde de aynı erkek hayvan gibi yaş değişebilir o yüzden hayvanın yaşına bakın veya bir bilene gösterin. Dişi hayvan alıyorsanız, lütfen bir veterinere hamile olup olmadığına baktırın, meralarda sahiplerinin görmediği anda hayvanlar çift olabiliyor; bir yavru sürprizi ile karşılaşmayın.

Küçükbaş kurban seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar

Büyükbaş hayvanlardan sonra küçükbaş hayvanlarda nelere dikkat etmeliyiz ona bakalım; küçükbaş hayvanları da erkek ve dişi olarak ele alacağız. Biz kurbanda en çok tercih edilen koç ve koyun üstünden yola çıkalım. Koç seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır; öncelikle hangi hayvanlar kurban olur ona baktıktan sonra, ağız tadınıza göre bir kurban seçelim. Siz yağ seven bir aile iseniz o zaman daha kuyruklu bir koç alacaksınız; hayır ben orta halli bir koç alacağım hem kuyruğu olsun hem eti derseniz o zaman çok aşağıda ve yukarıda kuyruğu olmayan, kuyruk tarzı yuvarlak hayvanlara bakın, koçun iyisi o hayvandır. Küçükbaşta dişi hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken şey çok farklı değildir; sadece hamile olup olmadığına bakın yeter. Veterinerler bu iş için kesin çözümdür.

Editör: TE Bilişim