Burdur’da ailesinin birçok ferdini kanserden kaybeden veteriner hekim, Lisinia Doğa Proje Alanında kanser hastalığının önüne geçmek için çalışmalar yürütüyor.

Burdur’da yakınlarını kanserden kaybeden Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, 2011 yılında Karakent köyü yakınlarında oluşturduğu Lisinia Doğa Proje Alanı ve Türkiye’nin ilk yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon merkezinde kanser hastalığının önüne geçmek için çalışmalar yürütüyor. Veteriner Hekim Öztürk Sarıca’nın çabaları ve çalışmalarıyla kurulan Lisinia Doğa Proje Alanı bir doğa yerleşkesi oldu.

Burdur Gölü karşısında bundan 13 yıl önce kurduğu Lisinia Doğa Proje Alanında ilk olarak hastalanan, zehirlenen ya da avcılar tarafından vurulan yaban hayvanlarını kabul etmeye başladıklarını aktaran Sarıca, daha sonra büyükbaş hayvancılık için gerekli olan besin kaynaklarının yetiştirilmesinde kaybedilen su kaynaklarını yeniden kazanmak adına Honamlı Keçi projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Burdur Gölü’nün hızlı çekilmesine bağlı olarak insanları susuz tarıma yönlendirmek ve az su tüketen gül, lavanta, kekik ve adaçayı bitkilerini üreterek çoğaltmaya başlayarak çevre köylerde bulunan vatandaşları da bilgilendirdiklerini vurgulayan Öztürk Sarıca, 2 yıllık süreçte 8 milyon tona yakın su tasarrufu sağladıklarını belirtti.

Gönüllü projesi kapsamında Türkiye’den ve dünyadan gönüllülerin geldiğini ve bunun yanında alana geçen yıl itibariyle 100 bine yakın ziyaretçinin geldiğini anlatan Sarıca, kanser konusunda insanları bilinçlendirdiklerini, Burdur Gölü’nün çekilmesine dikkat çekmek için çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.

Çalışmalarını bağış ve hibe kabul etmeden kendi imkanlarıyla yürüttüklerini söyleyen Sarıca, Lisinia isminin nereden geldiğini şöyle anlattı:

"Lisinia doğan ve batan güneşin, ay ışığının sudaki pırıltısı anlamın geliyor."
Kaynak: iha