Kuru cilt nedir, kuru cilt bakımı nasıl yapılır, kuru ciltler için maske ve doğal yöntemler nelerdir? Cildi nemlendiren öneri ve tariflerimiz bu yazımızda…

Kuru ciltlerde, yağlı cilde oranla daha az sivilce ve siyah nokta görülür. Ayrıca gözenekler daha küçüktür ve cilt daha pürüzsüzdür. Ancak, kuru ciltler kırışıklıklara daha müsaittir. Yağlı cilde göre daha çabuk kırışır, güneş ışınlarına karşı daha hassas bir cilt tipidir.

Kuru Cilt Nedir?

 Cildin nemini koruyamadığı veya sebum üretiminin düşük olduğu bir durumdur. Doğal veya farklı çevresel faktörlerden dolayı cilt kuruluğu olabilir.

Kuru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

 Kuru cilt, özellikle kış aylarında, sıkıntılı olabilir. Bununla birlikte, kalıtsal, aşırı ilaç kullanımı ve aşırı kirliliğe maruz kalma gibi nedenler cilt kuruluğunun nedeni olabilmektedir. Hiç kimse cildinin kuru ve gergin olmasını tercih etmez. Peki, kuru cilt bakımı nasıl yapılır?

 İşte size yumuşak, parlak ve nemli bir cilt için yardımcı olacak birkaç harika ve doğal ipucu…

1. Kuru Ciltler İçin Banyo Zamanı Kuralları

 Her gün duşta geçirdiğiniz sürenin kısa olduğundan emin olun. Bununla birlikte, ılık suyla duş alın. Çünkü sıcak su, ciltteki doğal yağları kurutup, cildi anında nemsiz bırakır. Ayrıca, cildin nemsiz kalma riskini azaltmaya yardımcı olacağı için yumuşak sabun ve yüz yıkayıcılarının kullanılması önerilir.

2. Kuru Ciltler İçin Duş Sonrası Bakım

 Duştan sonra, asla cildinizi havlu ile ovalamayın, bunun yerine fazla suyu almak için cildinizi havluya hafifçe dokundurarak kurulayın. Bu, cildinizi yumuşak ve esnek tutmanıza ve cildin tahriş olma riskini azaltmanıza yardımcı olur. Banyodan çıkar çıkmaz cildinizi nemlendirdiğinizden emin olun. Nemlendirici cildinize nem katmaz, ancak cildinizin içinde bulunan suyu tutmasına yardımcı olur. Bu yüzden banyo sonrası, losyon kullanmak için en uygun zamandır.

3. Kuru Ciltleri Nemlendirmek

 Kullandığınız nemlendirici losyonun, nemin cilde hapsolmasını sağlayan kuru cilt dostu bileşenlere sahip olduğundan emin olun. Hyaluronik asit, mineral yağ gibi tüm cilt dostu bileşenler olduğuna emin olun.

4. Yaşlanma Karşıtı Ürünlere Dikkat Edin

Anti-Aging ürünler, kuru ciltler için kesinlikle sert ürünlerdir. Bununla birlikte, herhangi birini kullanıyorsanız, bu ürünün bileşenlerinin kuru cilt için çok tahriş edici olduğu kabul edildiğinden, retinoid veya AHA içermediğinden emin olun.

5. Cildi Nemlendirmek İçin Balık Yağı Haplarını Deneyin

 Cildi iyice beslemek için gerekli sağlıklı yiyecekleri ve takviyeleri almak önemlidir. Bazı yağlar ayrıca dahili olarak alındığında en iyi sonucu verir. Araştırmalar, balık yağlarının, kuruyan cildin yatıştırılmasında, özellikle de omega 3 asitleri nedeniyle yardımcı olabileceğini göstermektedir.

6. El ve Ayaklarınızı Nemlendirmeyi Unutmayın

 Ellerinizin ve ayaklarınızın kurumasını önlemek için kış mevsiminde eldiven ve çorap kullanın. Ellerinizi ve ayaklarınızı kuru ciltler için özel olarak üretilmiş nemlendiricilerle nemlendirin.

7. Dudaklarınızın Kurumasını Önlemek İçin Bakım Yapın

 Dudaklar özellikle çatlamaya meyillidir, bu nedenle dudaklarınızdaki ölü deriyi dökmek ve beslemek için dudaklarınızı fırçalayın. Şeker ve limon ile ev yapımı bir dudak peelingi yapabilirsiniz. Dudak balsamı kullanın ve birkaç saatte bir uygulayın. Dudaklarınızı toz, kirlilik ve sert kış rüzgarlarından korumaya özen gösterin.

8. Yüzünüzü Ölü Deriden Arındırın

 Yüzünüzü haftada en az iki kez iyice fırçalayın, hassas cildiniz varsa haftada bir kez. Böylece cildinizi ölü deriden arındırmış olursunuz. Ancak, kuru cildinize uygun ürünleri kullandığınızdan ve ürünün yüksek bir marka kalitesinde olduğundan emin olun.

9. İyi bir Güneş Koruyucu Kullanın

 Kuru cilt zaten kırışıklıklara ve yaşlanmaya eğilimli olduğundan, güneş daha fazla hasara neden olabilir. Bu nedenle, iyi bir güneş koruyucu veya güneş kremi kullanmak cildinizin daha genç görünmesine yardımcı olabilir. Cilt tonunuz ve türünüz için gereken doğru SPF'yi bilmek de çok önemlidir. Herhangi bir güneş koruyucu ürünü kullanmadan önce dermatolog önerileri isteyin.

10. Bir Dermatologa Danışın

 Her şeyi denemenize rağmen hala aşırı kuru cildiniz varsa, bir doktora görünün, egzama gibi bir sorununuz olabilir ve bunun için ilaca ihtiyacınız olabilir.

Kuru Ciltler İçin Doğal Maske Tarifleri

Tüm önerilerimizin yanında düzenli olarak maske uygulamak da cilt kuruluğunu önlemeye yardımcı olacaktır. İşte, kuru ciltler için maske tarifleri:

Kuru Ciltler İçin Avokado Maskesi

Avokado ciltteki nem üretimini artıran bir besindir. İçeriğindeki doğal yağlar ve vitaminler ile ciltteki kırışıklığı azaltır. Bununla birlikte cildin esnekliğini de artırır.

Malzemeler

l Yarım avokado

l 5 damla badem yağı

l 1 adet E vitamini kapsülü

Avokado maskesi için öncelikle avokadoyu iyice ezerek macun kıvamına getirin. Daha sonra badem yağı ve E vitamini ekleyerek iyice karıştırın. Bu karışımı masaj yaparak cildinize uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Maskeyi haftada en az bir defa uygulayarak daha nemli bir cilde sahip olabilirsiniz.

Kuru Ciltler İçin Bal ve Yumurta Maskesi

Bal cilt bakımı için yıllardır kullanılan doğal bir üründür. Cildi hem güzelleştirir hem de cilt kuruluğunu giderir. Yumurta da cildi nemlendirmek için etkili bir besindir.

Malzemeler

l 1 yumurta sarısı

l 1 çay kaşığı bal

Malzemeleri iyice karıştırın ve masaj yaparak yüzünüze uygulayın. 20 dakika kadar yüzünüzde bekletip daha sonra ılık suyla yıkayın.

Kuru Ciltler İçin Kahve Maskesi

Kahve kuru ve nemsiz cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar. Cildi yumuşatır ve cilde parlaklık verir.

Malzemeler

l 2 yemek kaşığı çekilmiş kahve

l 2 tatlı kaşığı kakao

l 3 tatlı kaşığı süt

l 1 yemek kaşığı bal

Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve yüzünüze masaj yaparak uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz.

Daha nemli bir cilde sahip olmak için kuru cilt bakımı nasıl yapılır konusundaki önerilerimize kulak vermeyi ve cildi nemlendiren maske tariflerimizi uygulamayı ihmal etmeyin.

Editör: TE Bilişim