Meneviş fırını genel adıyla temperleme fırını, demirli bir metal ürünü ısıl işlemden geçirmek ve tokluğunu artırmak için tasarlanmış bir tür endüstriyel fırındır. Metalurjik terimlerle, bir alaşımın tokluğu, malzeme kırılmadan önce elastik deformasyon ve enerji soğurma kapasitesini tanımlar. Bir metalin sünekliği ve mukavemeti arasındaki karmaşık ilişkinin bir parçasıdır ve ikisinin hassas bir kesişimini gerektiren yüksek tokluk değerlerine sahiptir.

Tipik olarak, yüksek mukavemetli malzemeler sünek değildir - ve bunun tersi de geçerlidir - ancak belirli malzemelerin bir tavlama fırınında ısıl işlem görmesi, bu mekanik dinamiğin her iki ekseninde de faydalı değerlerin kilidini açabilir.

Temperleme Fırını Nasıl Çalışır?

Temperleme, binlerce yıl öncesine dayanan bir süreçtir ve arkasındaki teori, o zamandan beri yüzyıllar boyunca nispeten değişmeden kalmıştır. Demirli veya demir bazlı bir metal ürünün, tipik olarak su verme işleminden sonra, sınırlı bir dereceye kadar ısıl işleme tabi tutularak, mukavemet ve elastikiyetin mümkün olan en yüksek kesişimine erişme sürecidir.

Modern tavlama işlemleri teorik olarak eski muadillerine benzeyebilir, ancak şu anda kullanılan ekipman büyük ölçüde iyileştirilmiştir. Örneğin, bir demirli metal alaşımının sertleşmesini uygun şekilde çökeltmek için bir zamanlar cıva gibi homojen bir sıvı gerektiren söndürme işlemi, şimdi vakum veya gaz akışı teknikleri kullanılarak gerçekleştirilebilir. Temperleme fırınları, benzer şekilde, ürün su verildikten sonra bir demirli metalin 'yumuşatılması' için yeni yetenekler sağlamıştır.

Demir bazlı metal ürünler, 1.650°F (900°C) sıcaklığa kadar eşit şekilde ısıtılır ve daha sonra bir sıvı banyosunda veya bir hava fırınında ıslatılır. Tipik olarak, malzeme içinde yüksek mukavemetli martensit oluşumunu teşvik etmek için bir sıvı malzeme içinde söndürülmeden önce malzemenin birkaç dakika boyunca söndürme ortamında ıslanmasına izin verilecektir. Ürün soğutulduktan sonra, mukavemetini ve kırılganlığını istenen dereceye düşürmek için bir tavlama fırınına aktarılacaktır.

Bir temperleme fırını, ürünün istenen malzeme özelliklerine bağlı olarak bir numune odasını farklı ısıtma aralıklarına eşit şekilde ısıtmak için elektrik telleri veya bobinlerle kaplı seramik ısıtma elemanları kullanır. Demir bazlı bir metal, martensit yapıları içinde faz geçişlerini teşvik etmek, malzemenin sertliğini azaltmak için bir tavlama fırınında 300 – 750°C (572 – 1382°F) arasında ısıtılır. Temperleme fırınının, metal bükülme veya kırılma olasılığını ortadan kaldırmak için numune odası boyunca sıcaklık seviyelerini ve sıcaklık homojenliğini doğru bir şekilde koruyabilmesi çok önemlidir.

Editör: TE Bilişim