Obezlerin veya şeker hastaların fazla kiloların kaybetme isteğidir. Doktor arasında tüp mide ameliyatı veya sleevegastrektemi olarak da bilinir. Mide küçültme ameliyatı hem dünyada hem de Türkiye sık sık uygulanan obez ameliyatıdır. Yaklaşık 15 yıllık bir geçmişi vardır.

Tüp mide ameliyatının amacı nedir?

Midenin fundus kısmını küçülterek Ghrelinehormonunu azaltmaktadır. Midenin 4'te 3'ü kaldırılarak Ghrelin hormonu üretiminin büyük oranda azalır. Bu yüzden açlık daha az hissedilir. Obez hastalara yapılır. Ve sonuçları iyidir. Obezite, diyabet, hipertansiyon vb. Gibi birçok hastalar ameliyattan iyi sonuçlar alırlar. Midenin hiçbir şekli ve işlevine zarar verilmez. Sadece hacmi azaltırlar. Bu sayede hasta genellikle sıvı yiyecekler tüketiciler. Yaşlı hastalara hiçbir şekilde kalıcı hasar vermez. Hatta mineral ve vitamin eksikliği olmaz. Mideye asla yapay birşey yapılamaz.

Tüp mide ameliyatının süresi nedir?

Profesyonel doktorlara göre değişir. En az 45 dk olup en fazla 2.30 saat kadar uzayabilir. Sindirim sistemine asla zarar vermez ve risk oranı düşüktür. Yan etkisi de çok az olarak bilinir.

Tüp mide ameliyatından sonra kaç kilo verilir?

Mide ameliyatı olanlar ameliyattan yaklaşık 1 ay sonra katı gıdaları tüketebilirler. Mideleri artık küçük olduğu için protein ağırlıklı beslenmeyi tercih edebilirler. Bu süreçte diyetisyen ekibinden destek almak isteyebilirler.

Ameliyatın ardından direk kilo vermeye başlanılmaz. Sağlıklı beslenilirse Yaklaşık 1 ay sonra 15 kilo verilebilir. Daha sonra spor yapılırsa 3 ay sonra 45 kilo verilebilmektedir. Artık kilonuz olmadığında istediğiniz aktivitelerinin tamamını gerçekleştirebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatından sonra geri kilo alınırmı?

Tüp mide ameliyatı olduktan sonra eskisi gibi kilolu olma oranı %20’ler düzeyinde ve %15- %20 olasılıkla tekrar mobidobez bile olunabilir. Bu yüzden Tüp mide ameliyatı olanların eskisi gibi kilolu olabilmelerini engellemek için, hastanın yakından takip edilmesi çok önemlidir.

Tüp mide ameliyatından sonra iz kalırmı?

Karında küçük küçük kesik izleri kalır. Bu izler birkaç ay içinde düzelir.

Tüp mide ameliyatını ne zaman düşünmeliyim

Tüp mide ameliyatı aslında bir obez ameliyatıdır. Obez ya da sağlık sorunları olup obez olanlar kişilere tavsiye edilir. Mide küçültmek isteyenlerin dünya genelinde yaş kısıtlaması en az ve en çok yaş sınırlandırılması yoktur. Ama tavsiye edilen yaş sınırı 18 – 65 yaş aralığıdır. Eğer tüp mide (mide küçültme) ameliyatı olmak istiyorsanız VKİ ( Vücut kitle indeksi) değerleri 35 kg/m² üzerinde olması gerekir. Obezite , uyku endeksi, tip 2 diyabet vb. Gibi hastalıklarınız varsa tüp mide ameliyatı olabilirsiniz.

Eğer hastalığınız tip 2 diyabet bypass ameliyatı olamaz daha iyidir.

https://ibrahimsakcak.com/mide-kucultme-ameliyati/

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?

Tüp mide ameliyatında ilk önce anestezi uygulanır daha sonrasında büyük kesik yapılmadan, karın ön duvarı ile açılan yaklaşık 0,5 cm genişliğinde olan deliklerden geçerek midenin 4’de 3’ü alınır. Daha sonrasında açtığı delikleri dikerek bitirilir.

Editör: TE Bilişim