OKB, Obsesif kompulsif bozukluğun kısaltılmış hali olarak bilinen önemli bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Bu psikolojik rahatsızlığın Türkçe’deki karşılığı ise takıntı-zorlantı bozukluğudur. Temel olarak OKB, takıntılı bazı düşünceleri ve bu düşünceleri kontrol etmek amacı ile ortaya çıkan zorlantı davranışları içermektedir. Kontrol dışında bazı düşüncelere sahip olan kişiler bu düşüncelerin zihnine istemsizce gelmesine de engel olamaz. Kişi de kontrol dışı bu düşünceleri ortadan kaldırmak için birtakım davranışlar ve ritüeller sergileyerek kendilerini rahatlatmaya çalışırlar.

OKB, kişinin günlük yaşamını derinden etkileyen ve aksaklıklara neden olan ruhsal bir tür hastalıktır. Bu hastalıktan dolayı kişinin sosyal hayatı da olumsuz bir şekilde etkilenir. Ayriyeten hastalığın sebep olduğu obsesyonlar da sürekli dikkat dağıttığı gibi, kompulsiyonlar da kişinin hayatından oldukça zaman kaybı yaşatır. Yaşanan bu olumsuzluklardan dolayı da kişinin bir uzman yardımı alması oldukça önemlidir.

OKB Belirtileri Nedir?

OKB, belirtilerinin olup olmadığı test edildikten sonra tanı konulan psikolojik bir rahatsızlıktır. Bir psikolog veya psikiyatrist yardımı ile yapılan bu testler sonucunda kişide eğer OKB varsa bu rahatsızlığa uygun tedavi yöntemi belirlenir. En yaygın OKB belirtileri;

  • Simetri ve düzende aşırıya kaçmak,
  • Her durumda kusursuzluk arama,
  • Aşırı kuşkuculuk,
  • Günahtan aşırı derecede korkma,
  • Temizlikte süreklilik ihtiyacı,
  • Her durumdan mikrop, hastalık bulaşma korkusu,
  • Güven ihtiyacında aşırılık,
  • İstemsizce çevredeki insanlara zarar verme korkusu,
  • Hata yapma korkusu,

OKB Tedavisi Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde de diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi ilaç ve psikoterapiden yararlanılır. Öncelikle bu rahatsızlıkta uzman bir psikiyatr hastayı bir süre gözlemler ve OKB testleri yaparak bireyin bu rahatsızlığa sahip olup olmadığına karar verir. Teşhis psikiyatr tarafından konulduğu zaman hastalığın seyrine uygun tedavi yöntemi ile tedaviye başlanır. Tedaviye erken başlanması, yani erken tanı alınması birçok hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlık için de oldukça önemlidir. Erken tedavi ve tanı sayesinde tedavinin başarı oranı da artmaktadır.

OKB tedavisinde de diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi bilişsel davranış terapisi uygulanır ve bu duruma bağlı olarak bazı ilaçlar verilir. Bilişsel davranış terapisinin öncelikli amacı ise kişinin beyin kimyasını normale döndürerek bilişsel olarak korkuları ile yüzleşerek bu hayatı olumsuz etkileyen durumlar ile başa çıkmasını sağlamaktır. Kişi bu tedavi yöntemi sayesinde takıntılı düşünceleriyle yüzleşerek iyileşme sürecinde hızlanma yaşar.

OKB ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz: OKB Nedir?