Her mekânda olduğu gibi insanların yoğun olarak ziyaret ettikleri birçok öğrencinin eğitim gördüğü okullarda da mobilya seçimi en önemli konulardan bir tanesidir. Okullarda şık tasarımların yanı sıra kullanım konforu sağlayabilecek mobilyaların tercih edilmesi gerekir. Farklı yaş gruplarını barındıran alanlardan olan okullarda yapılacak seçimler tüm ihtiyaçları karşılayabilecek nitelikte olması bakımından önemlidir. Dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir;

  • İlk olarak mobilyaların mekânın tasarım özelliklerine göre titiz bir çalışma ile seçilmiş olması gerekir. Okul içerisindeki herkesin hiçbir sorun yaşamadan kullanabileceği ürünler olması gerekir.
  • Öğrenci ve öğretmenlerin konsantrasyonunu bozacak, hareketlerini kısıtlayacak, herhangi bir soruna sebebiyet verebilecek özellikler taşımayan mobilyalar tercih edilmelidir. Okuldaki akışı engelleyecek düzeni sekteye uğratacak eşyalar konforlu bir kullanım da sunamayacaktır.
  • Okulun kapasitesine, kullanım alanlarına aykırı olması gerekenden büyük veya küçük kullanışsız mobilyalar seçilmemelidir.
  • Yüksek disipline sahip eğitim veren kurumlar daha sade ve gösterişsiz amaca yönelik mobilyalar tercih etmektedir. Herhangi bir dikkat dağınıklığı yaratmamak amacıyla olabildiğince az ama yeterli mobilyalar kullanılmaktadır.
  • Okul hizmet sunan bir kurum olduğundan bu hizmetten yararlanmak isteyen herkes en üst düzeyde verim almak istemektedir bu yüzden en ince ayrıntıya kadar incelenip her detayın düşünülerek seçilmesi gerekir. Bu noktada mobilyaların kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde maksimum konfor sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.
  • Başka bir önemli konu da renk seçimidir. Renk hem mobilyayı gösteren hem de ortamın havasını büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. Okullar eğitim verilen yerler olduğundan buradaki renk seçimi öğrencinin dikkati düşünülerek karar verilmelidir. Fazla karışık desenli, çok zıt renkli ve göze batacak şekilde detayları olan mobilyalar yerine sade şık ve kullanışlı modeller tercih edilmelidir. Konsantrasyonu olumsuz etkileyecek hiçbir eşya bulundurulmamalıdır.
  • Öğrencilerin üzerinde oturarak ders işledikleri okul sıraları rahat ve kullanışlı olmalıdır. Ders sırasında dikkatlerini dağıtacak, rahatsız edecek herhangi bir soruna yol açacak bir şey olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Kullanım koşulları göz önüne alındığında ihtiyacı karşılayabilecek büyüklükte mobilyalar seçilmelidir. Zamanının büyük çoğunluğunu sıralarda ders görerek geçiren öğrenciler için rahat hareket edebilecekleri alanlar olması önemlidir.

Çoğu eğitim kurumu mobilya seçiminde eğitim ve öğretimi en iyi şekilde gerçekleştirebilecekleri konforlu ürünlerin kullanılması konusunda oldukça titiz davranmaktadır. Bu sebeple tüm detayları göz önünde bulundurarak seçim yapmaktadırlar. Öğrencinin alacağı verim kuruma olumlu dönüşler şekilde yansıyacağından öncelikli hedef memnuniyeti sağlamaktır. Okullar, içinde geçirilen sürenin uzunluğundan dolayı konforlu mobilyaların bulundurulması neredeyse zorunlu olduğu yerlerdir. Sıralardan yazı tahtalarına kadar büyük önem arz eden bütün malzemelerin yüksek kalite standartlarında özelliklere sahip olması gerekir. Tasarım özellikleri göz önünde bulundurularak seçilecek olan mobilyalar verimlilik açısından hem okulu hem de öğrencileri memnun etmek için yeterli olacaktır.

Editör: TE Bilişim