Önceden kredi alıp da hayatını kaybeden kişilerin geriye kalan borçlarının ne olacağı merak konusu olmuştur. Ölen birinin kredi borcu ne olur? Ölen kişinin banka ve kredi borçları silinir mi? Sorusunun cevabını sizler için aramaya başladık. Gelin birlikte bakalım. 

Kredi alan bir kişinin, kredi ödemeleri devam ederken hayatını kaybederse, kalan kredi borcunun ne olacağı merak konusu. Kredi alan kişi bankayla sözleşme yaparken, hayat sigortası imzalayıp, imzalamadığına dikkat etmesi önemli bir konudur. Kredilerin vadesi uzadıkça, hayat sigortasının da önemi ortaya çıkmakta. Kredi alırken fazladan masraf olarak görülen hayat sigortası bu gibi durumlarda kredi alan kişiye yardımcı olmakta. Kredi alırken hayat sigortası kullanan kişinin borçları sigörta tarafından ödenmekte. Ancak, eğer hayat sigortası yapılmamışsa, kişinin borçları mirasçısına kalmakta ve mirasçıları tarafından ödenme zorunluluğu bulunmaktadır. 

Hayat Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?

Bankalar tarafından verilen kredilerde hayat sigortası zorunlu tutulmamaktadır. Ancak hayat sigotasının mutlaka yapılması tavsiye edilmektedir. Hayat sigortası, kredi çeşidi ayırmaksızın bütün kredilerde yapılmalıdır. Hayat sigortası yapmak, kredi alan kişinin en iyi tercihi olacaktır. Burada sigorta, yükümlüye olan borcu ödemektedir. Kredi ödemeleri devam ederken kişinin hayatını kaybetmesi durumunda ödemeler sigorta tarafından karşılanmaktadır. Eğer yükümlünün ölümünde intihar ya da şüpheli bir durum söz konusu ise, sigorta, kredi ödemesi yapmama hakkına sahiptir. Bu gibi durumlarda sigorta şirketi, otopsi sonuçlarına göre hareket etmekte. 

Hayat Sigortasıyla Ödenen Kredi Geri Alınabilir Mi?

Hayat sigortası yapılmasından ötürü, kredi ödemesini yapan yalnız, hayatını kaybeden kişinin yaptığı ödemeler geri alınabilir. Lakin böyle durumlarda sigorta şirketleri sözleşmeye ek maddeler ekleyerek taksitlerin bir kısmını ya da tamamnını mirasçılara geri ödemeyebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için sigorta şirketiyle yapılan sözleşmenin incelenmesi de gerekmektedir. 

 Hayat Sigortası Olmaması Halinde Ne Olur?

Kredi çekmiş olan ve kredi borcu bitmeden hayatını kaybeden kişi hayat sigortası yapmamışsa, kredinin yasal mirasçıları geri kalan borcu ödemek durumundadur. Eğer, mirascılar borcu ödemek istemezse, reddi-miras hakkı vardır. Bu durumda hayatını kaybeden kişinin borçlarından mesul olma hali de ortadan kalkmış olacaktır. Hayat sigortası olmaması halinde kredi için kefil varsa, ödeme hakkı da kefile geçer. Kefil de yoksa mirasçılardan tahsil yolu tercih edilebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için kredi alırken hayat sigortasının da yapılması tavsiye eidlmekte. Bankalar tarafından kredi alan kişinin vefat etmesi halinde miras olayı çözülmezse, kredi, batık kredi statüsüne geçmekte. 

 Kredi Kartı Borcu İçin Hayat Sigortası

Ölen kişi, kredi alırken kredi kartı borçları için de hayat sigortası aldıysa kredi kartı borçları da sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Bu halde sigorta şirketinin ödeyeceği miktar da sigorta sözleşmesinde belirtilen teminat kadardır. Kredi kartı borcunun teminatı ödendiyse eğer geriye kalan miktar da hayatını kaybeden kişinin mirascılarına kalmaktadır. Bu durumda mirasçıların yapması gereken tek şey, hayatını kaybeden yakınlarının ölüm kağıdını alarak bankadan borcu var mı yok mu onu sorgulatmaktır. 

Editör: TE Bilişim