ORDU (AA) - Ordu'da, siyez buğdayı hasat edildikten sonra yapılan ekmeği, kendine has koku ve tadıyla sofraları süslemeye başladı.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'in, "kendi kendine yeten şehir" ortaya çıkarmak amacıyla fındığa alternatif ürün geliştirmek, il genelinde tarım ve hayvancılık potansiyelini daha verimli hale getirmek için ilgili kurum ve kişilerle iş birliği içerisinde başlattığı çalışmalar meyvelerini veriyor.

Yaklaşık bir yıl önce Mesudiye ilçesinde 5 ayrı mahallede, 11 üreticiye ait 100 dekar alanda ekilen siyez buğdayının hasadı ağustos ayında gerçekleştirildi.

Siyez buğdayından deneme üretimi yapılan ekmekler, kent merkezinde vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Yaklaşık 10 bin siyez buğdayından üretilen ekmeklerin, 19 ilçede ücretsiz dağıtımı yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanlığı, belediyenin iştiraki ORTAR AŞ ve Ordu Fırıncılar Odası iş birliğiyle üretimi yapılması planlanan ekmeklerin seri üretimine geçilmesi hedefleniyor.

Altınordu ilçesindeki ekmek dağıtımı etkinliğine katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp, göreve geldiği ilk günden bu zamana kadar tarıma ve hayvancılığa verdiği destek ile farkını ortaya koyan Başkanı Güler'in, bu çalışmalara aynı kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

Siyez buğdayının ata tohumu olup hastalık ve zararlılara karşı dirençli, adaptasyon yeteneği yüksek ve depolama koşullarına dayanaklı bir ürün olduğunu anlatan Alp, il genelinde yapılacak dağıtımla bu ekmeğin tadını tekrar hatırlamış olacaklarını belirtti.

Alp, vatandaşlara bu buğdayın üretimi ve satışı konusunda destek vereceklerini aktararak, "Ulusal gen kaynaklarımızdan biri olan siyez buğdayı yapısal özellikleri itibarıyla soğuk iklim şartlarını benimsemesi sebebiyle arazileri ve iklim özellikleri uygun olan Mesudiye ve Akkuş ilçelerimizde tercih edildi." dedi.

Ordu Fırıncılar Odası Başkanı İsa Yazıcı ise deneme aşamasında oldukları ekmek için daha çok siyez buğdayı üreterek tüm fırınlarda imalatını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Yazıcı, bu güzel çalışma için Güler başta olmak üzere emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür etti.

Kaynak: aa