Otomobillerin periyodik bakımları, özellikle ülkemizde otomobil fiyatlarının diğer ülkelere göre oldukça yüksek olması nedeni ile çok önemli bir durumdur. Periyodik bakımlar, motorlu araçların hepsi için geçerli olan ve otomobilin sağlığı için çok önemlidir. Otomobillerin üzerinde bulunan parçaların yüzde 80’den fazlası mekanik olan ve hareketli çalışan parçalardan oluşmaktadır. Bu nedenle gerekli olan periyodik bakımların zamanında ve doğru yapılmaması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkarak otomobilinizin zarar görmesine neden olabilmektedir. Günümüzde aktif bir şekilde araba üretimi ve satışı yapan birçok farklı otomobil firması bulunmaktadır. Bu firmalar, ürettikleri otomobillerin belli aralıklarda periyodik bakımlarının yapılması gerektiğini aracın kullanma kılavuzunda önemle belirtmektedir. Bu bakımlar hem araç sağlığı için hem de sizin daha güvenli bir sürüş elde etmeniz için çok önemlidir.

Otomobillerin Periyodik Bakımları Nasıl Faydalar Sağlar?

  • Periyodik bakımı yapılmış olan araçların motor ömrünün bakımsız olan araçlara göre çok daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Öyle ki bu araçlar, bakımsız araçlara göre iki kat daha uzun ömürlü olarak kullanılabilmektedir.

  • Bu otomobillerin bir diğer avantajı ise sürücüsüne çok daha güvenli bir sürüş imkanı sunmasıdır. Özellikle lastiklerin periyodik kontrolü ve fren sisteminin periyodik olarak kontrolü ile birlikte bakımlarının yapılması ile bu güvenli sürüş elde edilebilmektedir.

  • Son olarak otomobillerin periyodik bakımları tam ve zamanında yapıldığı zaman aracın ikinci el piyasasındaki değeri de doğru orantılı olarak artış gösterecektir. Bu araçlar diğer araçların yanında daha bakımlı ve temiz olduğunu alıcı olan kişiye açık bir şekilde gösterecektir.

Otomobillerin Periyodik Bakımları Ne Zaman Yapılır?

Otomobillerin periyodik bakım zamanları ve zaman aralıkları genellikle aynı olsa bile yine de bazı otomobil firmalarında değişiklikler gösterebilmektedir. Bu bilginin en sağlıklı ve doğru olanına ulaşabilmek için aracınızın içerisinde bulunan kitapçığı okuyarak bu kitapçıktaki sürelere uyum göstermektir. Otomobillerin periyodik bakımları işlemine daha genel bakacak olursak bu zamanlar aracın her 10 veya 15 km’de bir bakıma girmesi olacaktır. En garanti süre ise her 10.000 km’de bir bakım yapılması olacaktır.

Otomobillerin Periyodik Bakımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Aracınızın periyodik bakımlarını yaptırmadan önce mutlaka aracınızın orijinal yetkili servisine gitmeniz tavsiye edilmektedir. Bu servisler hem sistemlerine doğru kayıtlar yaparak alanında uzman olan ustalar aracılığı ile bakımlarınızı yaparken diğer yan sanayi işletmeler yine yan sanayi olarak kullanacakları parçalar ile bakım yapacaklardır.

  • Otomobilinize periyodik bakım yaptırırken mutlaka orijinal parçalar kullanın. Aksi halde diğer parçalar başınıza büyük dertler açabilmektedir.

  • Otomobillerin periyodik bakımları, daha önce de belirttiğimiz gibi belli aralıklarda yapılmaktadır. Bu durumlarda da dikkat edilmesi gereken en önemli kısım bu sürelerin aksatılmadan bakımların zamanında yapılmasıdır. Siz de aksi bir durum belirtilmemiş ise her 10.000 km’de bir aracınızın bakımlarını yaptırın.

Otomobillerin Periyodik Bakımlarında Hangi İşlemler Uygulanır?

  1. Motor Yağı: Motor içerisindeki kanallarda motorun çalışması ve yağ pompasına hareket vermesi ile dolaşan motor yağı, motorun aslında en önemli ihtiyaçlarından biridir. Yağsız çalışan bir motor, birkaç dakika sonra tamamen zarar görebilir. Bu nedenle her periyodik bakım zamanında motor yağı değiştirilmelidir.

  2. Motor Yağ ve Hava Filtresi: Bu filtreler motor içerisindeki yağı ve motora giren havayı temizlemektedir. Aracınızda daha uzun motor ömrü ve ekonomik bir sürüş istiyorsanız mutlaka filtrelerinizi her periyodik bakımda değiştirin.

  3. Motor Suyu: Motor suyu her periyodik bakımda değiştirilmesi gereken bir unsur olmasa bile en azından her seferinde kontrol etmek ve yeteri kadar antifriz sıvısı eklemek oldukça önem taşımaktadır.
  4. Fren Sistemi: Otomobillerin periyodik bakımları her yapılışında fren sisteminin kontrol edilmesi çok önemlidir. Aracın durmasını sağlayan sistemin arıza yapması demek, ciddi kazalara neden olabileceği anlamını taşımaktadır.
Editör: TE Bilişim