Düzenli PCR testlerinin yapılması koronavirüs salgınını engelleme açısından en etkili önlemler arasında bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü sonuçların doğru bir şekilde değerlendirilmesi oldukça mühimdir. Sonuçların doğru çıkma oranının yükselmesini sağlamak adına PCR testleri yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından tescillenmiş sağlık kurumları ve araştırma laboratuvarları aracılığıyla yapılmaktadır. Bu sağlık kuruluşlarında testler tüm mekanlarda ve kurumlarda geçerlidir.

PCR testleri Sağlık Bakanlığı bağlı olarak çalışan tüm devlet hastanelerinde ve sağlık kurumlarının bir kısmında yapılmaktadır. Buna ek olarak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış özel hastanelerde ve bazı özel sağlık kurumlarında da PCR testi yaptırabilmek mümkündür. Tüm bu testlerin sonuçları bakanlık tarafından onaylı çalışan araştırma laboratuvarlarından çıkmaktadır. Yaşadığınız şehir veya bölge neresi olursa olsun devlet hastanesi veya özel hastane aracılığıyla en kolay şekilde PCR testinizi yaptırabilirsiniz.

Fiyatı Nedir?

Güncellenen son koronavirüs önlemleri kapsamına aşı olmayanlar için PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Bu sebepten ötürü birçok kişi haftada iki kez test yaptırmak zorundadır, bu da akıllara PCR testi ücretinin ne kadar oldudğunu getirmektedir. PCR testini hem ücretli hem de ücretsiz olarak yaptırabilmek mümkündür. Sağlık Bakanlığı tarafından devlet hastanelerinde yapılan PCR testleri için herhangi bir ücret belirlenmemiştir, herhangi bir devlet hastanesinde ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Tüm devlet hastanelerinde haftada iki defa ücretsiz bir şekilde PCR testi uygulanmaktadır.

Devlet hastanelerindeki yoğunluktan ötürü hızlı sonuç alabilmek her zaman mümkün değildir. Yurt dışına çıkmaya hazırlanan veya acil bir iş için hızlıca test yaptırmak zorunda kalan birçok kişi için devlet hastanelerinde test yaptırmak oldukça sakıncalı olabilir. PCR testini yoğunluk olmadan yaptırabilecekleri ve hızlı bir sonuç alabilecekleri tek yer ise özel hastanelerdir. Bu şekilde acil işi olan kişilerin çoğu PCR testlerini özel hastanelerde veya kliniklerde yaptırmayı tercih ederler.

Özel hastanelerde PCR testleri ücretli bir şekilde yapılmaktadır, her hastane kendi fiyat politikasına göre bu ücreti belirlemektedir. Ayrıca devlet hastanesinin aksine herhangi bir sayı sınırlandırması bulunmamaktadır. Fiyatlandırma bölgeden bölgeye ve hastaneden hastaneye değişim göstermektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından özel hastanelerdeki PCR testlerine fiyat sınırlandırılması yapılmıştır. Koyulan üst sınır 250 TL’dir,  dolayısıyla özel hastanelerde fiyatlarda değişiklikler görülse bile ortalama PCR testi ücreti bu şekilde belirlenmektedir.

İstanbulda Nerede Yapılır?

İstanbul Türkiye’nin en kalabalık nüfuslu ve insan akışının açık ara en çok olduğu şehirdir. Nüfusun yüksek olmasından ötürü sağlık kurumlarında sıklıkla yoğunluk yaşanmaktadır. Başka bir hastaneye gitmek de ulaşım sorunlarından dolayı pek tercih edilmemektedir. Bu sebeplerden ötürü İstanbul’da ikamet eden ve PCR testi yaptırma zorunluluğu bulunanların aklında İstanbul’da nerede test yaptıracağına dair sorular gelmektedir.

İstanbul’da PCR testi yaptırmak için;

  • devlet hastaneleri,
  • özel hastaneleri olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır.

Devlet hastaneleri özel hastanelere göre daha yoğun olabilmektedir, PCR testini acil bir şekilde yaptırmanız gerekiyorsa özel sağlık kurumlarını tercih ederek ücretli bir şekilde yaptırabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı onaylı tüm hastanelerde ve bazı küçük sağlık kuruluşlarında PCR testleri en güvenilir şekilde yapılmaktadır. Tescillenmiş araştırma laboratuvarlarına gönderilen numuneler değerlendirmeye alındıktan sonra sonuçlar kısa süre içerisinde sizlere ulaştırılmaktadır.

Editör: TE Bilişim