Polietilen Tereftalat kısaca PET ya da PETE olarak tanıdığımız ve tek kullanımlık su şişeleri yapımında kullanılan termoplastik bir malzeme çeşididir. Polietilen tereftalat, polyester ailesine ait poli kondenzasyon yöntemiyle üretilir.

Sert bir yapısı olan polietilen tereftalat birçok çözücüye karşı dayanıklıdır. Meşrubat, yiyecek, içecek ve sentetik fiber gibi birçok alanda kullanılan polietilen tereftalat, yüksek darbe dayanımı özelliği nedeniyle birçok alanda tercih edilmektedir.

Polietilen Tereftalat Nedir?

Polietilen tereftalat (PET veya PETE), diğer termoplastiklere göre oldukça sağlam, parlak ve sert yapıdadır. Yüksek dayanıklılığa sahip bu malzeme türü birçok çözücüye karşı dayanıklıdır.

Etilen glikol ile tereftalik asidin polimerizasyon yöntemi ile meydana gelen polietilen tereftalat, plastik olarak işlenebilecek halde eritilmiş ve yapışkan bir malzemeye dönüşür.  Pet şişe olarak adlandırdığımız ve tek kullanımlık su şişeleri yapımında kullanılır. Kimyasal dayanımı yüksektir. Renksiz ve şeffaf olan polietilen tereftalat, %50 oranında tipik kristalleşme oranına sahiptir.

Polietilen Tereftalat Özellikleri

Polietilen tereftalat yüksek mukavemete sahiptir. Kimyasal çözücülere karşı dayanıklı bir yapısı olan polietilen tereftalat, düşük nem emme özelliğine sahiptir. İyi işlenebilir özelliğe sahip bu maddenin temel genleşme katsayısı da düşüktür.

Polietilen Tereftalat Kullanım Alanları

Plastik sektörünün temel maddelerinden olan polietilen tereftalat, genellikle gazlı ve düşük alkollü olan şişelerde tercih edilmektedir. Geri dönüşüm numarası 1 olan polietilen tereftalat, orijinal kullanımlarına geri dönüştürülememektedir.

Polietilen Tereftarat kullanım alanları şu şekildedir;

  • Gıda endüstrisi,
  • Makine imalatı,
  • Ambalaj,
  • Enerji endüstrisi,
  • Kimya ve ilaç endüstrisi
  • Yüksek basınç altında çalışan hareketli parçaların yapımında,
  • Elektronik ve yarı iletken endüstride
  • Dişli, vana ve gıda pompalarında

Polietilen Tereftarat Nasıl Elde Edilir?

Polietilen tereftalat etilen, glikol ve tereftalik asidin polimerizasyonu ile elde edilmektedir. Kimyasal katalizörlerin etkisi altında birlikte ısıtıldığında, etilen glikol ve tereftalik asit elyaflara doğrudan döndürülebilen veya sonradan plastik olarak işlenebilecek şekilde eritilmiş yapışkan bir kütle halinde PET üretir. Kimyasal bağlamda etilen glikol, iki hidroksil (OH) grubu içeren bir molekül yapısına sahip bir alkol olan bir dioldür. Tereftalik asit, bir dikarbolisilik aromatik asittir.

https://www.eymenpetrokimya.com.tr/

Editör: TE Bilişim