İSTANBUL (AA) - İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Özşuca, "Çok kısa sürede 1.200 yatırımcının Fon’a katılması ve Fon büyüklüğünün bugün 23 milyon TL’ye ulaşması, kadınlara fırsat eşitliği sağlayan şirketlerin desteklenmesi amacında bizi ayrıca umutlandırdı." dedi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, İş Bankası, finans sektöründeki yenilikçi projeleri ve pazarlama başarılarını ödüllendirmek üzere düzenlenen Sardis Ödülleri’nde, Türkiye’nin iş hayatında cinsiyet eşitliğine dayalı ilk ve tek yatırım fonu olan “İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu” ile büyük ödüle layık görüldü. Banka, ayrıca, “Yılın En İnovatif Finansal Kuruluşu”, “Yılın Finansal Teknolojileri En Yenilikçi Kullanan Kuruluşu”, “Yılın En Sorumlu Finansal Kuruluşu” ödüllerinin de sahibi oldu.

Sardis Ödülleri’nde İş Bankası, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, finansal teknolojiler, girişimcilik, yapay zeka alanlarında hayata geçirdiği yenilikçi projelerle 4 büyük ödül, 8 Altın Sardis, 5 Gümüş Sardis olmak üzere toplam 17 ödül aldı. Ödül törenine İş Bankası Genel Müdür Yardımcıları Yalçın Sezen ve Ebru Özşuca katıldı.

Açıklamada törendeki konuşmalarına yer verilen Yalçın Sezen, Türkiye’de finans sektörünün inovasyon, pazarlama, satış ve dijital dönüşüm konularında öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla dünyaya örnek olan başarılı bir performans sergilediğini vurgulayarak, "İş Bankası’nda ‘iki elli’ organizasyon dediğimiz bir anlayışa sahibiz. Bir elimizle bugünün gereklerini, bilanço sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Diğer elimizle ise geleceğe yönelik çalışmalarımızı yapıyoruz. Hem bugünü hem de geleceği birlikte yönetiyoruz. Biz bu anlayışı uzun zamandır sürdürüyoruz. Koşullar ne kadar zorlu olursa olsun bizim geleceğe yönelik yaptığımız çalışmalar durmuyor, durmayacak. Sardis’te aldığımız ödülleri, bu anlayışımızın güzel bir sonucu ve doğru yolda ilerlediğimizin göstergesi olarak görüyorum." ifadelerini kullandı.


- "1.200 yatırımcının katıldığı fonun büyüklüğü 23 milyon TL’ye ulaştı"


Ebru Özşuca da törendeki konuşmasında, ekonomik hayatta kadınların daha fazla değer yaratmasının önünü açmak, kadınların istihdam ve yönetimde daha fazla söz sahibi olmalarına imkân verecek araştırmaları desteklemek üzere hayata geçirdikleri ve Sardis tarafından büyük ödüle layık görülen “İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu”na ilişkin, "Kuruluşundan bu yana kadınların ekonomideki yerini destekleyen bir anlayışla hareket eden Bankamızda, fırsat eşitliği kurumsal kültürümüzün temelini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) benimseyen bir kurumuz ve kadınların iş gücüne katılmaları, yönetimde söz sahibi olmalarını önemsiyoruz. Fona ilk yatırımı 10 milyon TL ile biz yaptık. Çok kısa sürede 1.200 yatırımcının Fon’a katılması ve Fon büyüklüğünün bugün 23 milyon TL’ye ulaşması, kadınlara fırsat eşitliği sağlayan şirketlerin desteklenmesi amacında bizi ayrıca umutlandırdı." açıklamasında bulundu.

Kadınların iş yaşamına eşit bir şekilde dahil olması temasına dayalı “İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu”, Bankanın iştiraki İş Portföy Yönetimi A.Ş. ve Koç Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi (KOÇ-KAM) iş birliğiyle, 2021 yılı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yatırımcılara sunuldu. İstihdamda kadınlara daha çok ve eşitlikçi bir şekilde yer açan, kadınların yönetimde söz sahibi olmasını önemseyen şirketlerin yurt içi ortaklık paylarına yatırım yapan Fon’dan elde edilen gelirin yarısının KOÇ-KAM ile yapılacak araştırmalara ve bursiyerlere aktarılması, böylelikle kadın araştırmalarının geliştirilmesi ve kadın liderliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Fon’a dahil edilen şirketlerin seçiminde yönetim kurulunda en az bir kadın üye bulundurma, yönetiminde karar verici pozisyonda kadın yönetici bulundurma, KOÇ-KAM danışmanlığı kapsamında oluşturulan diğer halka açık bilgilerin içeriğini sağlama gibi kriterler dikkate alınıyor. Kadın çalışan oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olması, aile iş yaşamı dengesinin gözetilmesi, cinsiyet eşitliği ve eşit ücret politikalarının benimsenmesi, işe alım süreçlerinde eşitlikçi yaklaşımın benimsenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği projelerine destek sağlanması KOÇ-KAM tarafından belirlenen ölçütlerden bazılarını oluşturuyor. İş Bankası, Fon’dan elde ettiği fon yönetimi gelirinin yüzde 50’sini “KOÇ KAM UNESCO Kürsüsü-İş Bankası Kadın Araştırmaları ve Kadın Liderliği” Burs Programı’na bağışlayacak.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Sardis Ödülleri’nde değer yaratan projeler; inovasyon, finans ve finans teknolojilerinin yenilikçi kullanımı, yaratıcılık, pozitif sosyal etki olmak üzere 4 ana başlık ve 14 kategoride incelendi. Projeler, finans sektörünün üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve araştırmacılardan oluşan jüri tarafından projenin stratejik düşüncesi, sunulan çözüm, elde edilen sonuçlar ve hedeflenen başarıya ulaşması kriterleri çerçevesinde değerlendirildi.

Kaynak: aa