SEO çalışmaları temelde iki grup altında gerçekleştirilirler. Bunlardan ilki OnPage SEO (Sİte İçi SEO) diğeri ise OffPage SEO (Site Dışı SEO) olarak tanımlanabilir.

OnPage SEO

Site içi SEO, SEO hizmeti çalışmalarının ilk adımı ve olmazsa olmazıdır. Tamamen teknik ve yazılımsal kontrollere ve analizlere dayanır. Sektörünün öncü isimlerinden olan Simur Digital yeni bir SEO projesine başladığında anahtar kelimeleri karşılıklı olarak tespit eder. Ardından arama motoru botları tarafından web sitesinin düzgün ve stabil bir şekilde taranıp taranmadığını kontrol eder. Sitenin herhangi bir teknik sorunu yoksa arama motoru botlarının siteyi nasıl render ettiğine ilişkin kontroller ve analizler yapılır. Bu sayede web sitesinde teknik bir problem olup olmadığının tespit edilmesi hedeflenir. Bu son derece önemli bir adımdır. Çünkü Google ya da diğer arama motorları tarafından düzgün bir şekilde crawl ve render edilemeyen web sitesi arama motoru sonuçlarında kendine yer bulamaz. Bu alanda herhangi bir teknik yanlış yapılması durumunda ne kadar yoğun bir içerik ve backlink çalışması yapılırsa yapılsın istenilen sıralamaya ulaşılması olası değildir.

OffPage SEO

Site dışı SEO çalışmaları genel olarak çalışmaları yürütülen web siteleri için farklı kaynaklardan alınan tıklanabilir referans bağlantılar olarak tanımlanabilir. Alınan referans bağlantıların kaynakları ve alınma şekilleri projeye göre özelleştirilmekte olup doğal yollarla farklı kaynaklardan bu tür bağlantılar gelmesi için de ortam hazırlanabilmektedir. Backlink kaynakları yerel haber sitelerinden, aktif kullanıcıların olduğu forum sitelerinden, firma rehberlerinden, edu ya da gov linklerinden, bilinen haber sitelerinden, sözlük ya da dizin sitelerinden, aktif kullanılan blog sitelerinden, PDF linklemelerden ya da sektörel içeriğe sahip sitelerden alınabilmektedir.

SEO Çalışmalarının Etkinliği Nasıl Ölçülür?

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarının etkinliğinin ölçümlenebilmesi için online kullanım imkanı veren ücretli ve ücretsiz SEO analiz araçları bulunmaktadır. Google Keyword Planner, Search Console ve Google Analytics en sık kullanılan ücretsiz SEO araçlarındandır. Yandex’in de kullanıcılarına sunduğu Yandex Metrica ve Yandex Web Master’a ek olarak Bing tarafından kullanıcılara sunulan Web Master Tools gibi ücretsiz SEO araçlarından yararlanılarak web siteleri bu arama motorlarına kaydedilebilir, ziyaretçi trafiği izlenebilir ve olası bir hata iletisi durumunda web sitesi kısa süre içerisinde geliştirilebilir.

Web sitelerinin SEO değerinin analiz edilmesi için ücretli ve ücretsiz SEO test araçları kullanılabilir. SEO test uygulamaları web sitelerinin arama motoru kriterlerine ve kalite yönergelerine uygunluğunu analiz eder. Bu sayesinde SERP stratejilerine önderlik eder ve SEO çalışmalarının başarısına olumlu yönde katkı sağlar.

Screaming Frog gibi bilgisayara ücretsiz olarak indirilebilen masaüstü SEO test araçları gelişmiş altyapıları ve kullanışlı özellikleri sayesinde hızlı ve doğru analiz yapma, web sitesindeki mevcut hataları kolayca bulma imkanı tanır.

Ücretli olarak kullanabilen MOZ, Ahrefs ve SEMRush dünyanın en çok tercih edilen çevrim içi SEO uygulamalarının başında gelmektedir. SEO performans analizi, anahtar kelime türetme, rakip site denetimi ve SEO sıra bulucu gibi premium özellikleri sayesinde başarılı SEO çalışmaları yapmak için önemli yol göstericidirler.

Organik Hit Nedir? Nasıl Ölçülür?

Dijital pazarlama kanalları arcılığıyla web sitelerine doğal yollardan yönlenen ziyaretçi trafiği organik hiç olarak adlandırılır. Siteye organik hiç sağlamak için hem etik hem Black Hat SEO yöntemleri bulunmaktadır. Black Hat arama motoru optimizasyon teknikleri arama motoru algoritmaları ile uyumlu değildir. Yapay zeka tabanlı arama motoru algoritmaları tarafından tespit edilmesi durumunda sitenin cezai yaptırımla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir.

Web sitelerinin organik hiç metriklerinin ölçülmesi ve verilerin analiz edilmesi için ücretsiz SEO denetim araçlarından yararlanılması mümkündür. Bu araçların arasında Google Analytics ve Yandex Metrica gibi organik hit ölçümü ve site ziyaretçi analizi konusunda sıklıkla tercih edilen araçlar ön planda bulunmaktadır.

Organik hit trafiğinin ölçülmesi ve doğal olmayan site ziyaretlerinin belirlenmesi için bu araçlar aracılığıyla web sitelerine yönlenen trafik kaynaklarının görülmesi, gelen trafiğin web sitesindeki hangi sayfaları gezdiğinin, kaç sayfaya girip çıktığının, sayfalarda ne kadar zaman geçirildiğinin, ziyaret edilen sayfaların çeşitliliğinin ve bunlara benzer metriklerin analiz edilmesi mümkündür. Yapılan analiz sonucunda doğal ve doğal olmayan ziyaretçi kaynakları belirlenebilir.

Web sitelerinin organik ziyaretçi trafiğinin güçlenmesi ve hit artışı sağlanması için birtakım doğal yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler arasında en etkili olan web sitesine yapılacak kullanıcı odaklı bir SEO çalışmasıdır. Web sitesi arama motorları ile uyumlu hale getirilince SEPR’lerde yükselir, tıklanma sayısı ve organik ziyaretçi trafiği artar.

Organik hit artışının yanı sıra kaliteli ve daha yüksek sayıda ziyaretçi trafiğinin elde edilmesi için mevcut içeriklerinin kapsamının geliştirilmesi, konusuyla ilgili farklı arama sorgularını yanıtlayacak şekilde yapılandırılması, uzun kuyruklu ve gizli anlamsal indeksleme özellikleri olan anahtar kelimelerle içeriğin zenginleştirilmesi yoluyla farklı kullanıcıların farklı arama kriterlerinin üst seviyede karşılanması yöntemi tercih edilebilir.

Simur Digital’i Ziyaret Etmek İçin : https://simur.org/