İnternetin yaygınlaşması ile hayatımıza giren sosyal medya giderek daha fazla kişi tarafından kullanılır hale geliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki artan kullanıcı sayısına bağlı olarak sosyal medyada geçirilen zamanda paralel olarak yükseliyor. Ülkemizde ki durumda diğer ülkelerden daha farklı bir çizelge izlemiyor. Ülkemizde internet kullanıcı sayısı 2020 yılı Ocak ayı verilerine göre 62,7 milyon kişidir.

Bu rakam 2019 yılının Ocak ayı dönemine göre yüzde 4 artmıştır. Türkiye’de sosyal medya kullan kişi sayısı yine Ocak ayı verilerine göre 54 milyon kişidir. Bu sayı Türkiye nüfusunun yüzde 64’ üne tekabül eder. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları ise sırasıyla YouTube, İnstagram, WhatsApp, Facebook ve Twitter’dir. Yine yapılan araştırmalar gösteriyor ki kullanıcılar sosyal medyayı en çok eğlence amaçlı kullanmaktadır. Sosyal medya her ne kadar eğlence amaçlı kullanılsa da zararlı yönlerinin olduğu göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. İşte olumlu ve olumsuz yönleri ile sosyal medya.

Sosyal Medya Olumlu Yönleri

  • Sosyal medya yen iş tanımalarını hayatımıza katarak binlerce kişiye istihdam yaratmıştır. Bunlara örnek olarak içerik üreticisi, sosyal medya danışmanı örnek verilebilir.
  • Sosyal medya sayesinde haberler geçmişe göre çok daha hızlı yayılabilmektedir.
  • Sosyal medya sayesinde gerçek hayatta arkadaş olmamızın mümkün olmadığı insanlar ile sanal ortamda arkadaşlık olabilmemiz mümkün hale gelmiştir.
  • Sosyal medya ile zengin fakir benzeri toplum tarafından çizilen sınırlar kalkmıştır.
  • Sosyal medya sayesinde insanlar fikirlerini korkmadan ve özgürce dile getirebilmektedir. Kullanıcılar sanal bir ortamda oldukları için dışlanma korkusu yaşamazlar.
  • Firmaların çağrı merkezleriyle saatlerce uğraşarak çözülebilecek bir problem artık bir tweet ile kolaylıkla çözüme kavuşabilir hale gelmiştir.

Sosyal Medyanın Olumsuz Yönleri

Özellikle gençler tarafından kullanılan sosyal medya her ne kadar gençlere sanal ortamlarda sosyalleşme imkânı sağlasa da gerçek sosyal ilişkilerden gitgide uzaklaştıran bir hale gelmiştir.

Sosyal medya bağımlılığı kavramı hayatımıza girmiştir.

Gerçek hayattan sıkılan veya sorumluluklarından kaçmak isteyenlerin adresi haline gelmiştir.

Yalan haber sosyal medya sayesinde çok hızlı yayılabilmektedir.

Kullanıcıların sosyal medya hareketleri an be an izlenmektedir.

Editör: TE Bilişim