Sperm bağışı, gebe kalmak için kullanılmak üzere spermlerin verilmesidir. Bu sayede çocuk sahibi olmak isteyenler bu spermleri kullanarak amaçlarına ulaşabilirler.

Enjekte İşlemi Nasıl Yapılır?

Sperm donasyonu yönteminde donör sperm, farklı yöntemler kullanılarak yumurtaya yerleştirilir ve gebelik için ilk adım atılır. Eğer ki laboratuvar ortamında işlem yapıldıysa yumurta, kadının rahmine tekrar yerleştirilir. Kullanılacak olan sperm, bağışçı tarafından işlem sırasında sağlanabilir. Fakat çoğunlukla bunun için sperm bankaları tercih edilir.

Donör Spermler Ne İçin Kullanılır?

Erkek partner; testis yetmezliği, sperm yokluğu ve yetersizliği, veya sperm anormalliği gibi çeşitli sebeplerle gebe kalınmasını sağlayabiliyor olabilir. Bu durumlarda donör sperm ile gebelik sağlanabilir. Ayrıca bekar bir kadın tarafında da aynı şekilde tercih edilebilmektedir.

Donör spermler bazen kişinin daha sonra kullanımı için de alınarak saklanabilir. Sağlıklı olduğunu hissettiği veya tedavi öncesi gibi durumlarda spermlerinin saklanmasını saklayıp, ileri bir zamanda tekrar bunları kullanarak çocuk sahibi olabilir.

Sperm Bağışı Ve Yerleştirme Nasıl Olur?

Tıpkı yumurta donasyonu gibi, sperm bağışı için donör kişiden spermler alınır. Bu işlem temiz ve hijyenik mekanlarda gerçekleştirilir. Daha sonrasında ise çeşitli testlere tabi tutularak dondurulur ve saklanır. İhtiyaç halinde ise doktorlar tarafından tekrar bazı testlerden geçirilerek kullanılmaktadır.

Donör sperm, olgunlaşmış bir yumurtaya enjekte edilerek dölleme işlemi sağlanır. Gerekli durumlarda bu işlem daha önce de belirttiğimiz gibi laboratuvar ortamında da yapılabilir.

not : hekiminize danışmadan işlem yapmayınız. uzmanlar tarafından belirtilmemiştir.