TRABZON (AA) - Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (TESOB) 2021 yılının ahisi, kalfası ve çırağının belirlendiği bildirildi.

TESOB'dan yapılan yazılı açıklamada, TESOB tarafından belirlenen ve Trabzon Valiliği bünyesinde oluşturulan değerlendirme komisyonuna sunulan adaylar arasında yılın ahisinin tornacı Kadir Hacıoğlu, kalfasının Sürmene Bıçağı imalatçısı İbrahim Karadeniz ve çırağının da Kazaziye imalatçısı Yaprak Maral olarak seçildiği belirtildi.

Açıklamada yılın ahisi olarak belirlenen 84 yaşındaki Hacıoğlu'nun 1956 yılında çalışmaya başladığı ve 1966 yılında kendi iş yerini açtığı ifade edildi.

Hacıoğlu'nun, 1976 yılından bugüne halen hizmet vermeye devam ettiği Trabzon Büyük Sanayi Sitesi'ndeki işyerine taşındığı kaydedildi.

4 erkek çocuğundan 3'ünün kendi yanında yetiştiğini belirten Hacıoğlu, ilkokulu bitirdikten sonra çalışma hayatına atıldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Babam beni işe koymamak için direndi. Ben kaçarak çalışmaya başladım. 1956'dan bu yana da çalışıyorum. 2 oğlum benimle çalışmaya devam ediyor. Diğer oğlum bir süre silah fabrikası müdürlüğünü yaptı ve şimdi kendi işyerini açmaya hazırlanıyor. 3 nesil bir arada çalışmak, çocuklarımın ve torunumun da benimle aynı işi yaptıklarını görmek mutluluk verici."

Yılın kalfası seçilen Sürmene Bıçağı imalatçısı Karadeniz ise "2005 yılında bir arkadaşımla sektöre girdik ve bir imalathane açtık. 4 yıl sonra ayrıldım ve kendi başıma Sürmene Bıçağı imalatına devam ettim." ifadesini kullandı.

Karedeniz, halen Sürmene Sanayi Sitesi'ndeki imalathanesinde bıçak üretmeye ve istihdam sağlamaya devam ettiğini belirtti.

1000 santigrat derecedeki fırında ısıtılan çelikleri, balıkyağına atarak soğuttuklarını belirten Karadeniz, şöyle devam etti:

"Bu sertlik verme ve sulama özelliği Sürmene’ye has bir özelliktir. Daha sonra bıçağımızın ağzını incelterek montaja hazırlıyoruz. Bıçağımızın kabza kısımlarını paduk, venge, gül gibi doğal ağaçlardan yapıyoruz. Bıçakların saplarını yekpare perçinle tutturuyoruz, krom pervazlarını takarak perdahlarını yapıyoruz. Diğer işlemlerden sonra paketleyerek satışa hazır hale getiriyoruz."

Trabzon'da yılın çırağı seçilen 15 yaşındaki Yaprak Maral da saf gümüş tellerden örgü teknikleri kullanılarak yapılan Kazaziye sanatını annesinden görerek mesleğe başladığını ifade etti.

Çıraklık Eğitim Merkezine giderek eğitim alan Maral, "İşimde daha iyi olmak ve ilerleyen zamanlarda kendi atölyemi kurmak istiyorum. Coğrafi işaret almış bir el sanatını daha ileriye götürme için çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak: aa