Türkiye’de mobilya sektörünün önde gelen firmalarından olan Kilim Mobilya, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda Çevre Yönetim Sistem Belgesi almaya hak kazandı.

Kilim Mobilya, gerçekleştirilen tetkikler sonucunda, TSE’den, TS EN ISO 14001: 2015 Çevre Yönetim Sistem Belgesi almaya hak kazandı. Belge teslimi nedeniyle gerçekleştirilen törene TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ve Kilim Mobilya CEO’su Mesut Yiğit ile TSE ve Kilim Mobilya’dan yöneticiler katıldı. ‘TS EN ISO 14001: 2015 Çevre Yönetim Sistem Belgesi’ni Kilim Mobilya CEO’su Mesut Yiğit’e, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz verdi. Burada bir konuşma gerçekleştiren Korkmaz, “Eğer gerçekten insanoğlunun zenginleşmesi ve refahının artması için bir üretim yapıyorsak, o insanlığın hayatını tehdit eden riskler ile ilgili önemli tedbirleri almamız gerekmektedir. İnsanoğlunun hayatına rağmen hayatını zenginleştirme diye bir şeyi iddia etmek, herhalde çok da makul ve mantıklı bir düşünce değildir diye düşünüyoruz. Bu anlamda da bugün Kilim Mobilya’nın 14001 Çevre Yönetim Sistem belgesini alması ülkemizin bilinen markalarının bu konulara hassasiyet göstermesi sadece TSE Başkanı olarak değil ülke insanı olarak da bizleri mutlu ediyor ve gururlandırıyor” dedi.

“Yeşil Havalimanları Projeleri ve Yeşil Liman Projeleri”

Üretim süreçlerinin başlangıcında, çevreyi garanti altına alacak şekilde tasarlanması gerektiğini belirten Korkmaz, “Sera gazı gibi benzer konular Çevre Bakanlığımızın mevzuatlarına girdi. Çevre Bakanlığımızla doğrulayıcı kuruluş olarak anlaşmalarımız var. Sera gazının izlenmesinde biz de etkin rol alıyoruz. Aynı zamanda sivil havacılık sektöründe de sivil havacılık faaliyetlerinin çevreye olumsuz etkilerinin izlenmesi konusunda ‘Yeşil Havalimanları Projeleri’ ile çalışmalar yapıyoruz. Limanlar aynı şekilde denizlerimizin kirlenmesiyle ilgili konularda da Yeşil Liman Projeleri ile bizler limanlarımızın da çevreye olumsuz etkilerinin olup olmadığının izlenmesi konusunda faaliyetler yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ISO 14001 serisi standartlar dünyada kabul edilmiş standartlar ve bu çerçevede üretim yönetimini başarmış olan firmaların, insan sağlığı ve güvenliğini garanti altına alıp, çevre şartlarının üretim süreçlerinde garanti aldığının teyidi oluyor” diyen Başkan Sebahattin Korkmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Sizler şu anda “Evet biz insanlarımızın güzel bir evde oturmasını, güzel mobilyalarla oturmasını isterken aynı zamanda da biz sizin bu üretim süreçlerinde asla çevre, sağlık ve güvenliğinizi tehdit edecek bir araç da kullanmıyoruz” diyerek 3. taraf olarak bizlere teyit ettirmiş oluyorsunuz. Biz bu duygularla Kilim Mobilya’nın ISO 14001 Çevre Yönetim Sistem belgesi almasını çok büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz, tebrik ediyoruz.”

“En hızlı olmak zorundasınız”

Dünyada bir yerlere gelmek için hızlı olmanın yetmediğini belirten Korkmaz, “En hızlı olmak zorundasınız. Bu olmadığı müddetçe ilk sıraya geçmemiz imkansız. Biz hizmette en hızlı olmak durumundayız. Biz sanayicilerimizle işbirliği değil takımdaş olarak çalışıyoruz. Onlarla el ele vereceğiz. Biz her gün birbirimizi geliştirirsek TSE olarak da üzerimize düşen görevleri yerine getirmiş oluruz. Ülkemizi dünya ekonomisinde ilk 10’a girmesi hedefini gerçekleştirme konusunda üzerimize düşeni yapmış oluruz” şeklinde konuştu.

“Türk sanayisinin gelişimi içinde, TSE’nin çok özel bir yeri var”

TSE Başkanı ve tüm TSE çalışanlarına gayretlerinden dolayı teşekkür eden Kilim Mobilya CEO’su Mesut Yiğit, “Türk sanayisinin gelişimi içinde, TSE’nin çok özel bir yeri var. Yıllar içerisinde tıpkı bir özel sektör firması gibi, gerek çalışanlarımızın yanında gerek standartlarıyla ülkemizin ihracatının artırılmasında, endüstride, kalitede ve verimliliğinin artırılmasında çok ciddi görevler aldı. TSE’ye her geldiğimde bu çizginin biraz daha yukarı çıkmış olduğunu görüyorum. Yurt dışında standartlarla gittiğimiz zaman çok daha başarılı oluyoruz. TSE o pazara bizden önce gitmişse başarımız bir kat daha artıyor. Yine mobilya sektörü insanın temel ihtiyaç duyduğu sektörlerden bir tanesi, doğadan gelen sektörlerden bir tanesi. Doğadan gelen sektörün yine insana dönerken insana zarar vermeyecek, çevreyi tehdit etmeyecek, kaliteli, verimli bir metot içerisinde olması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“TSE’nin verdiği belgeyi kontrol ediyor olması ve bizim uygulamamızı kontrol ediyor olması bu işin gereği” diyen Yiğit sözlerine şöyle devam etti:

“Kilim Mobilya olarak biz de bu belgenin gereklerini yapmaya burada söz veriyoruz. Ancak sözümüz sadece bunla sınırlı değil. Bugün TSE’nin Türkiye ve Avrupa’da standartlar konusunda almış olduğu mesafelerin farkındayız. Biz Türk sanayisi olarak TSE ile beraber hareket ediyoruz, TSE ile beraber aslında hem entelektüel bir mücadele veriyoruz hem de milli bir mücadelemiz var.”

TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi nedir?

Bir ürünün ham maddeden başlayıp nihai ürün haline getirilerek müşterilere sunulmasına kadar geçen sürecin her aşamasındaki çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli muayeneler ve önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan bir sistemdir.

Tören, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, Kilim Mobilya CEO’su Mesut Yiğit’e ‘TS EN ISO 14001: 2015 Çevre Yönetim Sistem Belgesi’ni verdikten sonra, karşılıklı hediyeler verilmesinden sonra son buldu.
Kaynak: iha