Türk Dili Dergisi’nin 1986’da yayımlanan “Türk Şiiri Özel Sayısı II: Divan Şiiri” üçüncü baskısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu yayınlarından çıktı.

Türk Dil Kurumu tarafından Ekim 1951’den bu yana yayımlanan Türkçenin uzun soluklu dergilerinden “Türk Dili”nin bazı sayıları Türk dili ve edebiyatının belirli konularına ayrılarak özel sayı olarak hazırlandı. Farklı tarihlerde yayımlanan bu özel sayılarda anı, çağdaş Türk şiiri, çeviri sorunları, çocuk ve ilk gençlik edebiyatı, deneme, dilin perdeleri, dil öğretimi, divan şiiri, Dîvânu Lugâti’t-Türk, eleştiri, eski Türk şiiri, gezi, halk şiiri, Kurtuluş Savaşı, mektup, roman, sinema, söylev, tiyatro, yazın akımları gibi konular ele alındı.

Türk Dil Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ilk baskısı 1986, ikinci baskısı 2011 ve son baskısı 2017 yılında yapılan “Türk Şiiri Özel Sayısı II: Divan Şiiri”nde divan edebiyatının gazel, kaside, mesnevi, musammat gibi nazım şekilleri incelenerek bu nazım şekillerine ait şiirler şerh ediliyor. Ayrıca eserde divan şiirinin yayıldığı coğrafyalara ait şiirlerden de örnekler sunuluyor.

Özel sayı, Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu’nun divan şiirini tanıttığı makaleyle başlıyor. Sonrasında yine Çavuşoğlu “kaside” nazım şeklini teferruatlı bir biçimde ele alıyor. Eserde tanıtılan tek nazım şekli kaside olmayıp“gazel” Prof. Dr. Cem Dilçin, “mesnevi” Prof. Dr. İsmail Ünver ve “musammatlar” da Halil Erdoğan Cengiz tarafından inceleniyor. Özel sayıda divan edebiyatının en çok kullanılan ve en sevilen nazım şekli olan gazellerin nasıl açıklanabileceğini ise Prof. Dr. Ali Alparslan ve Prof. Dr. Haluk İpek’ten “Gazel Şerhi Örnekleri” başlıklı yazılarıyla okuyucuya gösteriyor. Eserin son yazısında Prof. Dr. Kemal Eraslan Çağatay şiirini inceliyor.

“Türk Şiiri Özel Sayısı II: Divan Şiiri” divan şiiri nazım şekillerini ve divan şiirine ait çeşitli coğrafyalarda ortaya konan ürünleri incelemek isteyen ilgili ve araştırıcılara geniş bir yelpazede bilgi ve örnekler sunuyor.
Kaynak: iha