Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, "Kosova’nın FETÖ belasından kurtulmasını ve buradaki yapının çökertilmesini yakın zamanda umuyoruz ve bekliyoruz" dedi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, hain darbe girişiminin çökertilmesi ve demokrasi zaferinin 2’inci yıldönümü vesilesiyle İHA’ya verdiği özel mülakatta, 2 yıl önce Türkiye’nin eşi benzeri görülmemiş hain bir terör saldırısına maruz kaldığını hatırlattı. “O terör saldırısının, o hainliğin, Türk milletinin o gece, kadını, erkeği, genci, yaşlısı hiçbir ayrım gözetmeksizin büyük bir dayanışma, tarihi bir dayanışma belki dünyada eşi benzeri çok az görülen bir dayanışma göstermesi sayesinde çökertildi” diyen Büyükçi Kılıç, “O bakımdan bir demokrasi dersidir. Her şeyden evvel bu bir demokrasi dersidir. Türk milleti demokrasinin gerçekten çok değerli olduğunu ve uğrunda canını verecek kadar canı pahasına savunulması gerekecek kadar çok değerli bir varlık olduğunu o gece dosta, düşmana herkese dosta düşmana kanıtlamıştır” ifadesini kullandı.

Türk milletinin bir araya geldiği zaman, birlik beraberlik bütünlük içerisinde olduğu zaman, ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Büyükelçi Kılıç, “Hem milletimizin dayanışma içerisinde neler yapabileceğini ortaya koyan bir gecedir hem de demokrasinin bir zaferidir. O gece tabi bu kahraman savunmada, mücadelede şehit verdiğimiz vatandaşlarımız var. 250 şehidimiz var. 2 bin 200 yaralımız var. Ben bu vesilesiyle şehitlerimize de rahmet diliyorum. Gazilerimizi saygıyla, minnetle anıyorum” dedi.

“FETÖ’ye karşı mücadelede çok önemli mesafe katedildi”

Gerek yurt içi gere ise yurt dışında hain FETÖ terör örgütüne karşı amansız mücadele verildiğini vurgulayan Büyükelçi Kılıç, “Tarihimizde belki eşi benzeri görülmemiş bir saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü ve terör örgütü mensuplarına karşı biz bu iki sene boyunca mücadelemizi arttırmış vaziyetteyiz. Bugün geldiğimiz noktada şunu çok net söyleyebiliriz ki FETÖ terör örgütüne karşı yürütülen mücadelede hem yurt içinde hem yurt dışında çok önemli mesafeler katedilmiştir. Bugünkü noktaya baktığımızda devletimizin kurumlarının FETÖ unsurlarından büyük oranda temizlendiğini söyleyebiliyoruz. FETÖ terör örgütünün Türkiye’deki bel kemiği kırılmıştır” diye konuştu.

Yurt dışında da aynı şekilde mücadelenin devam ettiğine işaret eden Büyükelçi Kılıç, iki sene evvelki duruma göre bugün çok farklı bir noktada olduklarını söyledi. Kılıç, “Şunu söylemek istiyorum bu iki sene boyunca bu farkındalığı arttırmaya yönelik bu bilgilendirme çalışmalarımız da belli bir aşama kaydetmiş durumdayız. Artık FETÖ ‘nün öyle kendisini lanse etmeye çalıştığı gibi bir eğitim, bir hayır kurumu veya toplumsal bir hareket olmadığı yabancı kamuoylarında da anlaşılmaya başlamıştır. Bu tabi kolay bir süreç olmadı. Bu yavaş yavaş ilerledi ama bugün için gelinen noktada biz bunun gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.

“FETÖ’ye karşı mücadelede Kosova ile işbirliği artarak devam edecek”

Bir süre önce Kosova’da görev yapan 6 FETÖ mensubunun sınır dışı edilmesi ve Türkiye’ye getirtilmesinin, FETÖ terör örgütüne karşı mücadelede olumlu bir adım olduğunu kaydeden Büyükelçi Kılıç, ancak bunun yeterli olmadığını dile getirdi. Kosova’da FETÖ terör örgütü ile FETÖ yapılanmasıyla, FETÖ mensuplarıyla mücadele konusunda işbirliğini önümüzdeki dönemde de arttırarak devam ettireceklerini, beklentilerin hala devam ettiğini kaydeden Büyük Kılıç, hem buradaki yapıları, sözde eğitim kurumları başta olmak üzere bir takım mensuplarına yönelik olarak beklentilerinin devam ettiğine dikkat çekti. İki ülke arasında suçların iadesi sözleşmesinin söz konusu olduğunu ve Kosova’da bulunan FETÖ mensuplarının Türkiye’ye iadesini istedikleri resmi talep süreçlerinin mevcut olduğuna işaret eden Kılıç, bunların şu anda halen devam ettiğini, önümüzdeki dönemde de bunların belli bir noktada artık sonuçlanmasını ve netice vermesini beklendiğini söyledi.

Büyükelçi Kıvılcım Kılıç şunları kaydetti:

“Biz hiçbir zaman dost ülke olarak gördüğümüz, kardeş ülke olarak gördüğümüz Kosova’nın Fetö gibi çok tehlikeli bir terör örgütünün ve mensuplarının koruyucusu safına düşmesini ne görmek isteriz ne de kendisinin tarafı olduğu uluslararası bir sözleşmeyi ihlal eder bir pozisyona düşmesini istemeyiz. Dolayısıyla aslında biz bu mücadelemizin olumlu yönde gittiğini buradaki mücadelede yol katettiğimizi görüyoruz. Bu işbirliğini önümüzdeki dönemde daha da arttırarak Kosova’nın FETÖ belasından kurtulmasını ve buradaki yapının çökertilmesini yakın zamanda umuyoruz ve bekliyoruz. Biz bu süreçte dostlarımızı daima yanımızda görmek istiyoruz. Biz o yaşadığımız hainliğin o eşi benzeri görülmemiş darbe girişiminin hiçbir dost ülkede yaşanmasını temenni etmiyoruz. Onun için de böylesi tehlikeli, sinsi, radikalleşmenin en tipik örneğini oluşturan böylesi bir tehlikeli örgüte karşı, FETÖ’ye karşı mücadelemizi de dostlarımızla birlikte işbirliği halinde devam ettireceğiz.”
Kaynak: iha