Teknoloji ihtiyaçları, ihtiyaçlar ise dikkati gerektirir. Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke olarak teknolojiye karşı elinden geldiği kadar yakındır. Ulaşımda da araçların kullanımı son derece önemlidir, bu tedarik insanlar tarafından sağlanmadığı için ve ya ihmale maruz kaldığı için devlet tarafından zorunluluk olarak tutulur. Bunun adı araç muayenesi olarak geçer ve ulaşım araçlarında farklılık gösterir. TÜVTÜRK tarafından yapılan muayeneler belirli şartlar ve belirli kriterler ister ve sizler araçlarınızda bu kriterleri yerine getirdiğiniz sürece aracınız trafikte yer alır. Bu muayene olmadan da benim için sorun yok gibi bir ihtimal söz konusu değildir, muayenesi olmayan araçlar trafik polisleri tarafından trafik içinde seyahatten men edilir. Muayeneler yılda bir ve 2 yılda bir olmak üzere değişir ki belirli ücret karşılığında yapılır.

Muayene ücreti ne kadardır?

Araçların muayene olması için şartları yerine getirmesi de yetmez, muayene olmak için bir ücret ödemek zorundalardır. Bu ücreti ödedikleri takdirde o zaman muayene için hareket edilir. Ücretler araçlar için öyledir.

Traktör 189,98 TL

Motosiklet ve motorlu bisiklet 189,98 TL

Otomobil 372 TL

Minibüs 372 TL

Kamyonet 372 TL

Özel amaçlı taşıt 372 TL

Arazi taşıtı, römork ve yarı römork 372 TL

Otobüs 503tl

Kamyon 503tl

Çekici 503 TL

 Bu araçlar için sadece muayene parasıdır, bununla birlikte egzoz muayenesi olmadan yine araçlar muayene şartını yerine getiremez. Egzoz muayenesi içinde ayrı bir para ödemeniz gerekecektir.

Muayeneden geçme şartları

Muayene araçların trafikte yer alması için büyük zorunluluktur, bu zorunluluğu yerine getirmeden trafikte yer almak imkânsızdır. Trafik için bu şartı yerine getirmek isteyen kişiler önce gidip egzoz muayenesi yaptırmak zorundadırlar. Bu şartı yerine getirdikten sonra yapacağınız işlem sigorta sorgusu olacaktır. Sigortasız araçlar muayeneden geçme şansına sahip olmadıkları için aracınızda sigorta yoksa o zaman yapacağınız ilk işlem sigorta yaptırıp muayeneye gitmektir.

Aracınıza ait borçlar varsa onları da yatırmanız gerekiyor, araç adına gelen borçlar bunlar trafik borcu vs. borçlar olabilir o zaman da muayeneye girmeye hak kazanamazsınız. Bu borçları yatırdıktan sonra araç için muayene sırası alınabilir. Araçlar için eskisi gibi gidip sıra alma sorunu da ortadan kalmıştır, yapmanız gereken randevu sayfası üzerinden randevu alıp o saatten önce oraya gitmektir.

Muayenede yerine getirilmesi gereken şartlar

Aracınız için sıralama yapmak gerekiyorsa sizlere şöyle anlatalım; öncelikle aracınız için egzoz kontrolü yaptırmanız ve oradan kâğıdınızı almanız gerekiyor. Bu işlemden sonra aracınız için randevu almanız gerekiyor. Muayenede bakılacak bir tek nokta vardır sizlere genel bir sıralama yapalım ki bunlardan eksik varsa yaptırmadan gitmeyin.

  1. Silgi ve cam suyu kontrolü, bu işlem muayenede kesinlikle bakılacak aksanlardandır, eksik varsa yaptırmadan gitmeyin.
  2. Cam buharı alma, yine cam ile ilgili bir başka nokta da buhar alma fanının çalışması, soğuk havalarda arabanın içine binince buhar olur ve bu görmeyi zorlaştırır. Bunun için fanı açmanız ve buharı almanız gerekir.
  3. Tüplü araçlarda ruhsata tüp işli olması gerekir, bunun yanında tüp kazanının 10 yıldan eski olması durumunda yine muayeneden geçme şansınız yoktur.
  4. Sağlık çantası, yangın söndürme tüpü ve reflektör de araçta olmazsa olmazlardır. Bu aksanlar olmadan muayeneden geçme şansına sahip değilsiniz.
  5. Tekerleklerin yeni olması lazım, bu da muayenede dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Aracınızda tekerler kabağa yaklaşmış durumda ise o tekerler ile muayeneden geçme şansınız yoktur.
  6. Fren kontrolü, de muayene istasyonu sırasında yapılacak yani bakılacak aksanlardır. Zayıf frenlerle muayeneden geçme şansınız yoktur.
  7. Lambalar muayenede bakılacak geniş bir alandır, sinyaller, farlar gibi aksanlara da baktırın biri bile çalışmasa muayeneden geçme şansına sahip değilsiniz.
  8. Alt takımlar araçta bakılan ağır bakımlar içinde yer alır. Aracınızda çok yüksek çekme, alt takımlarda çürükler olması demek yine aracın muayene şartlarını yerine getirmesi konusunda eksik olduğunun belirtisidir. Bu şekilde muayeneden geçemezsiniz.

Bunlar muayene için öne çıkan kontrol noktalarıdır, bu bakımlardan biri eksik olması halinde ağır kusur girilir ve tekrardan muayene için gün almanız ve bakımı yaptırıp gelmeniz gerekmektedir. Bunlara maruz kalmamak için söylediğimiz ağır aksanlara dikkat edilmelidir. İkinci bir dikkat de muayene için sırayı aldıktan sonra gidip içerden para yatırıp muayeneyi onaylatmaktır. Yoksa dışarda beklemenize rağmen, sıranız olmanıza rağmen para yatırmadan muayeneye giremezsiniz.