Vakfıkebir’in tereyağı ekmeğini sollamış durumda. Vakfıkebir’in tereyağı ile ünlenmesi ile birlikte tere yağda uygulanan sahtecilik de en aza indirilecektir. Karadeniz bölgesinde bulunan en ünlü yöresel lezzetlerinin olduğu Vakfıkebir bölgesi şimdi de tereyağıyla konuşulmaktadır. Vakfıkebir tereyağları şu an bölgenin coğrafi açıdan ekonomiye en fazla katkısını sağlandığı bölgedir. Vakfıkebir tereyağının meşhur olmasına sebep olan özellik ise tereyağının rengi, aroması ve en önemlisi tadıdır. Ama taklide açık olduğu için ürünün kalitesine zarar gelmesinden korkmaktadır.

Ve ürün için yapılan taklitler bu bölgedeki ekonomiyi ciddi anlamda zorlaştırmaktadır. Vakfıkebir Belediyesi'nin şuan düzenlemekte olduğu çalışmayla tereyağı üretiminin bir bölgede toplanması ve daha güvenilir ellerde yapılması hedeflenmektedir. Bu çalışma ile birlikte yapılan taklitler ve Vakfıkebir tereyağına olan zedelenmeler engellenecektir. Osmanlı döneminden beri adını çok sık duyduğumuz Vakfıkebir tereyağı yöresel bir üründür. Günümüzdeki teknolojinin gelişmesi ile birlikte endüstriyel olarak üretilmeye başlanmıştır.

En Meşhur Lezzetler

Sofraların yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir ve en önemli besin kanallarımızdandır. Ayrıca Türkiye ekonomisinde de büyük bir yere sahip bir üründür. Eskiden ahşap yayıkla gerçekleştirilen tereyağı yapma işlemi şimdi büyük fabrikalarda pastörizasyon usulü ile gerçekleştirilmektedir. Sütler çiftçilerden toplanıp büyük işletmelere getirilerek pastörizasyon usulü ile yapılmaktadır. Bu sırada sütün pastörizasyonu sütün tereyağına dönüştürülmesi ve kaymak yapma işlemi de gerçekleştirilmektedir. Yeni nesil lezzetten mahrum kalmaktadır.

O yüzden çocuklarımıza tereyağı yeme alışkanlığı kazandırmalıyız. Tereyağının sağlık açısından önemli olduğunu belirtmeliyiz, tereyağı içinde protein ve vitamin barındıran ve insan bünyesine katkıları olan bir üründür. Özellikle A ve K vitaminlerin barındırmaktadır ve çocuklarımıza tereyağı alışkanlığı kazandırarak ülke ekonomimiz de geliştirebiliriz.