İşletmeniz, kişisel blogunuz veya portföy web sitenizin bir domaine yani alan adı uzantısına sahip olması, internet üzerinden sizi arayan kişiler için bulunabilirliğini kolaylaştırır.

Alan adı uzantısı, bir web adresinde noktayı takip eden karakterlerin birleşimidir. Alan adı uzantısı kısaca domain; .com .net veya .xyz gibi karakterlere sahip olabilir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, Natro.com sitesindeki .com domain; yani alan adı uzantısı anlamına gelir. Ayrıca alan adınız e-posta adresiniz için de kullanılacağından, Natro’nun size sunduğu XMail Mail Hosting hizmeti ile ayrıcalıklı e-posta dünyasını keşfedebilirsiniz.

Profesyonel mail adresiniz, işinizde güvenilir olduğunuzu gösterir ve size ulaşmak isteyen kişiler veya potansiyel müşterileriniz için iyi ve profesyonel bir izlenim uyandırır. Domain sahibi olmak da internet ortamında imajınızı koruma anlamına gelir. Böylece farklı kişi veya kuruluşların, adınızı taşıyan bir alan adına sahip olmasının da önüne geçebilirsiniz.

Alan adınızı profesyonel yönetim özellikleri ve ayrıcalıklı servisler ile yönetin! Türkiye’nin lider hosting ve domain markası Natro’nun profesyonel yardımıyla güvenli bir şekilde alan adınızı satın alabilir ayrıca NatroSite ile anında hazır bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

En Popüler Domain Uzantıları Hangileridir?

  1. .com
  2. .net
  3. .org
  4. .co
  5. .us

Yukarıda yazdığımız alan uzantıları internette popüler olan uzantılardır. Bu domainler genelde belirli bir özelliği temsil eder. Harfler tamamen rastgele bir şekilde bir araya gelmemiş ve zamanla popüler olmuşlardır. Bazı domainler ise zamanla ülke ismi temsil eder hale gelmişlerdir. Örneğin .tr domain Türkiye’yi temsil eden domain haline geldi ve .tr domain görüldüğü zaman kullanıcılar bunu Türkiye ile ilişkilendirir hale geldiler.

Natro güvencesiyle satın alabileceğiniz bazı alan adı uzantıları ise şunlardır:

  1. .com
  2. .xyz
  3. .net
  4. .com.tr
  5. .site
  6. .online
  7. .blog
  8. .info

Örneğin .com domain %52 gibi bir oranla internette en çok kullanılan ve bilinen alan adıdır. .com domain ile kısa ve akılda kalıcı bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Kullanıcılar en çok bilinen alan adı olması nedeniyle .com domain tercih ederler fakat web sitenize farklılık katmak için size uygun diğer alan adlarını da tercih edebilirsiniz. .net domain ise Türkiye’nin en çok tercih edilen 2. alan adı uzantısıdır.

.com veya .net uzantıları alındığı ve popüler bir alan adını kullanamadığınız için üzgünseniz, bunun yerine daha yeni alan uzantılarına bakmayı deneyin. Örneğin .xyz domain dünyanın en çok tercih edilen yeni domain uzantısıdır ayrıca bu domain binlerce boş jenerik varyasyona yatırım fırsatı sağlar.

.info domain ise global olarak rahatlıkla kullanılabilen bir domaindir ve her dilde aynı şekilde okunmaktadır. Natro sayesinde işletmenize veya kendinize uygun boş bir domain satın alabilirsiniz.

Alan Adı Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Alan adı seçerken dikkat etmek gereken konuları yukarıda da anlatmaya çalıştık ama en önemli noktaları başlıklar halinde tekrar belirtebiliriz.

En çok tercih edilen güvenli alan adlarını satın alın

Domain satın alma eylemini gerçekleştirirken çalışma alanınıza göre yukarıda açıkladığımız uzantılardan birini seçebilir böylece kullanıcılar tarafında daha fazla güven sağlayabilirsiniz.

Kolay telaffuz edilen etkili bir isim bulun

Uzantıların güven sağlaması oldukça önemli ama bunun yanında seçeceğiniz isim de fazlasıyla önem vermeniz gereken bir konudur. Sizi veya şirketinizi en iyi şekilde temsil edebilecek, anlatabilecek, kullanıcıların aramalarında karşılarına çıktığında doğru çağrışımlar yapabilecek ve her şeyden önce kolay telaffuz edilebilecek bir isim seçmelisiniz.

Domain adınızı kısa kutun

Yapılan araştırmalar gösterdi ki insanlar uzun alan adı olan siteleri bulamıyorlar çünkü ya adını yanlış hatırlıyorlar ya da çok uzun olduğu için akılda tutmaya çalışmıyorlar. Böyle olunca da sizin siteniz ne kadar faydalı ürünler veya içerikler sunmuş olursa olsun diğerlerine oranla tıklanma konusunda çok zayıf kalabiliyor. Kısa net ve anlamlı domain seçmeye dikkat etmelisiniz. Psikoloji bilimi de deneysel kontrol çalışmalarıyla kesin olarak göstermiştir ki anlamlı kelimeler akılda daha kolay kalıyor.

Alan adınızda kısa çizgilerden kaçının

Domain alırken yine önemli konulardan biri kısa çizgiler ve diğer işaretleri mümkün olduğu kadar kullanmamak. Kullanıcılar bu işaretleri, tire gibi çizgileri, sayıları klavyede yazmaktan pek hoşlanmazlar, daha doğrusu harfler kadar rahat gelmez onları yazmak. Bu işaretleri ezberlemek, akılda tutmak da kolay değildir, anlamlı kelimeler burada da önem kazanıyor.

Domain sorgulaması yapın

Benzer sektörde benzer isimler alınmış mı, daha önce alınmış bir alan adına çok benzeyen bir alan adı mı seçiyorsunuz? Domain alırken bu sorulara yanıtınızın "Hayır" olması gerekiyor. Diğer bir web sitesinin gölgesinde kalmayacağınız güçlü, yaratıcı, etkili ve orijinal alan adı sizi hep ileriye taşıyacak.

Domain Sorgulama ve Belirleme

Orijinal bir alan adı belirlemek istediğinizde bu alan adının internette daha önce kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Aksi halde alan adınızı satın alamazsınız. Domain sorgulama, alan adı satın almanın en önemli adımıdır. İstediğiniz uzantının alınmış olması demek, başka bir uzantıyı sorgulamanız anlamına gelir.

Örneğin; .com uzantısının alınmış olması demek, .net domain sorgulamanız anlamına gelir. Alan adınız ürünlerinizi veya hizmetlerinizi yansıtmalıdır, böylece müşterileriniz bir arama motorundan sitenizi kolaylıkla bulabilmeli her şeyden önce sizin de alan adınızı sorgulamanız gerekir.

Daha önce kullanılmamış ve size uygun domaini sorgulama yoluyla bulduktan sonra web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Web siteniz için en hızlı hosting ve kurumsal ihtiyaçlarınızda profesyonel servisler için bütçenize uygun Natro hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Domain Sorgulama Aracı

Seçtiğiniz alan adının kullanılıp kullanılmadığını sorgulamak için Natro Domain Sorgulama Aracı hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin lider hosting ve domain markası Natro’nun profesyonel yardımıyla bütçenize uygun domain satın alabilirsiniz. Natro’nun domain sorgulama aracı hizmeti sayesinde istediğiniz domain daha önce kullanılmış olsa bile seçtiğiniz isme uygun müsait olan alternatif alan adlarını görüntüleyebilirsiniz.

Natro Domain Sorgulama sayesinde alan adı uzantılarının yeni kayıt ve yıllık yenileme ücretlerini görüntüleyerek seçtiğiniz isme uygun domaini sorguladıktan sonra satın alabilirsiniz. Alan adınız müsaitse domaini sepete ekleyip bütçenize uygun seçimi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Sayfalardaki Toplu Domain Sorgulama kısmına alan adınızı yazdıktan sonra 30 adet alan adında arama yapabilir ve alan adınızın uygunluk durumunu görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca Natro’nun Belgesiz Kayıt- Ön Sipariş başvurusu hizmeti, genel kayıt öncesinde vermiş olduğunuz belgesiz .COM.TR, .NET.TR ve .ORG.TR domain siparişi için, domainin genel kayda açıldığı ilk saniyeler içerisinde yüzlerce kayıt sorgusu yapar ve domaini herkesten önce kaydetme şansınızı artırır. Üstelik Natro güvencesiyle ön sipariş kesin kayda dönüşmezse tahsil edilen tutar, ödeme kanalına kesintisiz iade edilir.

Türkiye’nin en çok tercih edilen Domain firması Natro ile alan adınızı istediğiniz, seçtiğiniz süre boyunca kullanabilir ve yenileyebilirsiniz. Çok yıllık satın alımlarda indirim sağlayan Natro sayesinde yıllar boyunca alan adınızı kullanabilir ve böylece alan adınızla şirketinizi veya kişisel sitenizi özdeşleştirebilirsiniz.

Natro üzerinden domain satın aldığınızda ayrıcalıklı domain hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Premium Domain Servisleri, Satılık Domain Platformu ve Domain Değerleme Aracı hizmetlerine erişiminizle domain kullanım deneyiminizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca Natro’nun aktif kampanyaları ve adil fiyat politikası sayesinde domain için yüksek miktarlarda ödeme yapmanız da gerekmez. Türkçe arayüz ile tüm domain işlemlerinizi kolayca halledebilir, e-posta, telefon ve canlı destek hattı üzerinden dilediğiniz an domain için destek talep edebilirsiniz.