Web sitesi taşıma; hosting, domain, altyapı değişikliği, e-ticaret sistemi değişikliği gibi nedenlerle gerçekleştirebilir. Site sahipleri eski sistemlerinden memnun olmadığı için trafiklerini artırma isteği ile web sitenizi taşırlar. Ancak web sitesi taşıma işlemi sırasında yapılan hatalardan kaynaklı siteniz google üzerinden tamamen silinebilir.

Kayıp Yaşamadan Nasıl Taşıma İşlemi Gerçekleştirilebilir?

Bugüne kadar 100’lerce taşıma işlemini gerçekleştiren SEO uzmanı Anıl ÇAĞLIYAN sağlıklı taşıma işlemi için şunları tavsiye ediyor;

1-Eski URL’lerin yedeklerinin alınması

Web sitenizde yer alan tüm URL’lerin listesini çıkartmalı ve tamamının yedeğini almalısınız. Web sitesi taşımalarında URL’leriniz büyük ihtimalle değişikliğe uğrayacaktır. Bu yüzden ilk önceliğiniz bu URL’leri toplamak olmalıdır.

Bunun için site haritanızdan yararlanabilirsiniz.

2-İçerik yedeklerinin alınması

Web sitenizde yer alan blog yazılarının, görsellerin, kategori metinlerinin ve diğer tüm yazılarının yedeklerini almalısınız.

3-Demo site kurulumu

Web sitesini taşımadan önce ilk olarak demo sitenizi açmalı ardından tüm işlemleri burada bitirdikten sonra sitenizi taşımalısınız.

*Taşıma işlemlerinde sitenizde işlemleri ne kadar kısa sürede gerçekleştirirseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. Uzun süreli kapalı kalmalarda index’leriniz silinir ve google sizi cezalandırır. Taşıma sonrasında sitenize daha az uğramaya başlar.

4-URL Eşleştirme

Demo sitenizi aktif ettikten sonra yeni URL’ler ile eski URL’leri birbiriyle eşleştirmelisiniz. URL sayınız çok fazla değilse bunu manuel olarak yapabilirsiniz.

5-301 Yönlendirmesi

URL’lerinizi eşleştirdikten sonra eski sitenizde yer alan URL’lerinizin tamamını yeni URL’lere 301 ile yönlendirmelisiniz. Bu sayede eski linkleriniz 404 hatası vermeyecek ve hiçbir şekilde otorite kaybı yaşamayacaksınız.

301 yönlendirmesi nasıl yapılır bilmiyorsanız 301 yönlendirmesi nasıl yapılır isimli içeriği okuyarak yönlendirmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

6-Değişikliği Google’a Bildirme

Domaininizde herhangi bir değişiklik yaptıysanız bunu google search console aracını kullanarak google botlarına bildirmelisiniz. Bu bildirim sayesinde google sitenizde daha hızlı işlem gerçekleştirecektir. Sadece hosting ve mevcut sisteminizi değiştirdiyseniz herhangi bir yere bildirim yapmanıza gerek yoktur. 301 yönlendirmesi sonrasında arkanıza yaslanıp URL’lerinizin yenileriyle değişmesini bekleyebilirsiniz.

Web Sitesi Taşırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Tüm adımları sırasıyla uygulamak
  2. İçerikler içerisinde görsel yer alıyorsa, iç linkleme yer alıyorsa bunların kontrolleri yapmak
  3. Siteyi minimum düzeyde kapalı tutmak
  4. Taşımayı kullanıcıların sitenizi en az ziyaret ettiği zamanda yapın
  5. Taşıma sonrasında on page SEO ayarlarını tekrar yapmak

*Taşıma işlemi sonrasında web sitenizin trafiğinde düşüşler meydana gelir. Google küçük boyutta sitelerin dizinlerini ortalama 1 hafta, büyük sitelerin dizinlerini ise ortalama 1 ay’a kadar günceller.

Tarama bütçesi, google veri işleme hızı, site hızı taşıma işlemleri için ekstra öneme sahiptir. Taşıma sonrasında kesinlikle site haritası göndermelisiniz.