Son zamanlarda insanların şehir yaşamıyla beraber daha geniş ve büyük bir beslenme alışkanlığı ortaya çıktı. Son dönemlerde standart ekmek unu olarak bildiğimiz, hamur veya ekmek yapılan beyaz un ya da tam buğday unlarının dışında birçok alternatif un çeşitleri de türemeye başladı. Birbirinden farklı lezzetlere, besin değerlerine ve sağlıklı un çeşitlerine sahip birçok unlar nelerdir? Tümünü açıklamak istiyoruz.

Birbirinden farklı besin değerlerinden, kaynaklar içerisinden üretilen unlar, günlük kullanımı oldukça yaygınlaşmaya başladı. Unların yağlı tohumlardan tutun da çeşitli bitkilere kadar elde edilmesi yöntemleri bulunmaktadır. Her bir unun elde ediliş yöntemleri farklıyken, birbirinden farklı özellikleriyle beraber ön plana çıktığını da biliyoruz. Ortak özelliği olarak bilinen şey ise, bu unların neredeyse tamamında glüten bulunmamakta, glisemik endeksleri yüksek ve mineral ile vitamin açısından da zengin olduğu gerçeğidir.

Yeni nesil un çeşitleriyle beraber, insanlar artık birçok rahatsızlıklarından uzaklaşacaklar. Besin değerleri oldukça yüksek olan çeşitli unlarda, glüten içermediği için insanların daha rahat şekilde tüketimleri de oluşmaktadır. Rafine beyaz un yerine artık farklı kaynaklardan elde edilebilir unlarla beraber siz de besleyici, yüksek vitaminli ve mineral değerleri oldukça yüksek sağlıklı unları tercih edebileceksiniz.

Hindistan Cevizi Unu

Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Hindistan cevizi unu, kendinden söz ettiren unlardan biridir. Hindistan cevizinin oldukça bol bir lif içeriğine sahip olduğunu biliyoruz. Düşük karbonhidrata sahip bu cevizlerin kan şekeri düzenleyici olduğu ve kan şekeri dosta olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlara kan şekeri metabolizmalarının, kolesterol düzeylerinin dengeli olması konusunda fayda sağlayan Hindistan cevizi unu, gerçekten aroması oldukça lezzetli olan un çeşitlerinden biridir.

Badem Unu, Fındık Unu ve Ceviz Unu Çeşitleri

Lektin, glüten ve karbonhidrat bakımından fakir olan badem, ceviz ve fındık unları genel olarak yağlı tohumlardan elde edilir. Bunlarla beraber bakı, potasyum, magnezyum, mangan ve kalsiyum gibi birçok mineral bakımından da zengindir. Ceviz ile badem doğrudan kesin olarak kötü kolesterolün düşmanıdır ve bu limitleri düşürür.

Karabuğday Unu Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Karabuğday unu da son dönemlerde ismini sıkça duyduğumuz un çeşitlerinden biridir. Glüten içermemesiyle beraber çöl yak adı verilen rahatsızlıklara yönelik en iyi besindir. En yüksek protein kaynağına sahiptir. Yağ oranı düşük olması, amino asit içermesi sayesinde de yine diğer unlara göre ön plandadır. Lif oranı yüksek olduğu için genelde diyetlerle ilgili harika bir besin olarak bu karabuğday ununu tercih edebiliyorsunuz.

Teff Unu Nedir?

Teff tohumunun faydaları oldukça yüksektir ve çay reklamlarından dolayı da kötüye çıkmış olsa da sonradan yararlı olduğu gözlenmiştir. Glütensiz bir besin değeri olması ve en küçük tahıl tanesi olan teff, kompleks bir karbonhidrat deposuna sahiptir. Bunlarla beraber yüksek lif deposu olduğu bilinen, antioksidan özelliği içeren bu unların tüketimiyle beraber metabolizmanın sağlıklı olarak çalışmasını da sağlayabilirsiniz.

İçerisinde kalsiyum zenginliği ve C vitamin içermesi ile ön planda olan tuff unu, amino asit kaynağı olmasıyla da bilinmektedir. Glütensiz olduğu için, şişkin şekilde bir kıvamı yakalamak isterseniz eğer bu unda onu başarmak çok zor olacaktır. Eğer özel tarifler çıkartmak isterseniz de bazı bitkisel unlarla birlikte karışım yaparak özel tarifler yaratabilirsiniz.

Son dönemlerde beslenme şekillerine dayalı olarak, organik ve glütensiz un çeşitleriyle beraber birçok mutfaklarda çeşitli tarifler denenmektedir. Buna bağlı olarak da birçok organik un çeşitleri görmek için, birbirinden farklı organik ve direkt tarladan mutfağınıza gelecek nitelik değerli un çeşitlerine birdetadinibilsen.com adresinden ulaşabilirsiniz.