Gümüşhane’de 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenlemede şu ana kadar 2 bin 794 başvuru yapıldı ve bu başvurulardan 1 milyon 768 bin 528 TL gelir elde edildi.

Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram, 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun kapsamında ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenlemenin hayata geçirildiğini hatırlattı.

Kanun doğrultusunda 6 Haziran 2018 tarihli ve 30443 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tebliği kapsamında İmar Barışı başvurularının 8 Haziran tarihinde başladığını kaydeden Bayram, “İmar Barışı, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözülmesi olup bu kanunun hedefi vatandaşlarımızın devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmaktır. Bu kapsamda İmar Barışından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın imar mevzuatına ve ruhsat ve eklerine aykırı yapıları için yapı kayıt belgesi alması gerekmektedir. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden vatandaşlarımızın kendi rızası ve beyanına esas olarak alınmaktadır. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek olup yapı kayıt belgesi ücretinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ilgili bankaya yatırılması gerekmektedir. İmar Barışı ile ilgili Mevzuatsal bilgiler, yardım videoları, başvuru belgeleri, sıkça sorulan sorular, müracaat kılavuzuna http://imarbarisi.csb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir. Ayrıca vatandaşlarımızca başvuru yapılmadan Yapı kayıt belgesi ücreti http://apps.csb.gov.tr/imarhesapla adresinden hesaplanabilmektedir. İlimizde şimdiye kadar 2 bin 794 başvuru yapılmış olup, bu başvurulardan sağlanan gelir 1 milyon 768 bin 528 TL olmuştur” dedi.

Müracaatlar kapsamında 14 bin 560 toplam bağımsız bölümün kayıt altına alındığını kaydeden Bayram, 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış binaları kapsayan uygulamada yapı kayıt belgesinin bedelinin konutlar için yapının bina inşaat bedeli ile yapının emlak bedelinin yüzde 3, ticari alanlarda ise yüzde 5 olarak düzenlendiğini hatırlattı. Bayram, yapı kayıt belgesinin, elektrik, doğalgaz ve su abonelileri için istenen yapı kullanım belgesine denk bir belge olduğunu ifade etti.

430 yaylasıyla Doğu Karadeniz’in en çok yaylası bulunan ili olan Gümüşhane’de bu yaylalarda yaklaşık 6 bin 500 kaçak yapı stoku bulunuyor.
Kaynak: iha