AK Parti'nin yerel yönetim üzerine yaptığı çalışma kapsamında 51 ilin daha büyükşehir olmasına yönelik bir gelişme gündemde.

2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden önce yaşanan bu gelişme gündeme damga vurdu. 51 şehrin büyükşehir olmasındaki ana amacın gelir adaletsizliğinin önüne geçmek. Buna göre, seçilecek büyükşehir belediye başkanları ilin tamamını yönetecek.

Mevcut sistemde ise il belediye başkanı yalnızca merkezi yönetiyor. İlçe belediyeleri ile bağ kurmuyor. Yeni düzenlemeyle Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yetki alanı düzenlenecek.

Vatandaşlar hem büyükşehir belediye başkanı hem de kendi ilçelerinin belediye başkanına oy verecek. Belediyeler arasındaki gelir adaletsizliği ortadan kalkacak. Özellikle de ilçe belediyelerinin gelirleri artacak.

Yeni Düzenlemede İlçe Belediyelerinin Görevleri

Yolcu ve yük terminalleri yapma, toptancı hali ve mezbaha yapma, otopark yapma, mezarlık hizmetleri, işletme ve işlettirme ve ruhsat verme yetkisi ilçe belediyelerinde olacak.

Büyükşehir belediyeleri her ölçekteki imar ve parselasyon planlarını yapacak. Ulaşım ve ana yol yapımı büyükşehrin görevleri arasında yer alacak. Bazı iller tarım, turizm, sanayide ilk sırada yer almasına rağmen bu düzenleme sebebiyle hak ettiği geliri alamıyor. Sistem buna göre yeniden şekillenecek.