ABD Savunma Bakanı Carter: "Suriye'de Esad'ın içinde yer almayacağı bir dönüşümü görmek mümkün, çünkü Esad'ın güçleri daha da zayıfladı, büyük kayıplar yaşadılar, sıkıntı yaşıyorlar, kaynakları tükenmiş durumda." ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey: - "(Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi) Eğitilecek ılımlı muhaliflere komuta-kontrol, lojistik, istihbarat ve yakından hava destekleri verilmesi konusunu değerlendiriyoruz, ancak eğitilen muhaliflerin nereye konuşlandırılacağında karar kılınamadığı için bu desteklerle ilişkin bir sonuca varılamadı."
 
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, IŞİD ile mücadele eden Iraklı güvenlik güçlerinin eğitilmesine yönelik programın, katılımın az olması nedeniyle yavaşladığını ve sonbahara kadar eğitmeyi planladıkları 24 bin asker sayısına karşın, 7 bin civarında kişinin geldiğini söyledi.
 
ABD Savunma Bakanı Carter ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde, ABD'nin Ortadoğu'daki stratejisi üzerine düzenlenen oturumda konuştu.
 
IŞİD'i yavaşlatma ve nihayetinde yenilgiye uğratmanın zaman alacağına işaret eden Carter, bu kapsamda Irak ve Suriye halkına önemli ölçüde görevler düştüğünü ve ABD hükümetiyle tüm uluslararası koalisyonun kalıcı çabalarının gerektiğine vurgu yaptı.
 
Terör örgütüne karşı savaşan Iraklı güvenlik kuvvetlerinin eğitilmesi noktasında sonbahara kadar yaklaşık 24 bin Iraklı askeri eğitmeyi planladıklarını, ancak bu konuda az katılım geldiğini anlatan Carter, "Irak'taki eğitim çalışmalarımız, şu ana kadarki eğitilecek elemanların azlığı nedeniyle yavaşlamış durumda. Basitçe söylemek gerekirse yeterince asker toplanmadı. İlk başta sonbahara kadar dört tesiste eğitmeyi planladığımız 24 bin Iraklı güvenlik güçlerine karşın, 7 bin civarında eğitebileceğimiz asker geldi" diye konuştu.
 
Carter, Kongre üyelerinin, örgüte yönelik mücadelede Enbar vilayetine gidecek 450 Amerikalı personelin sahada fark oluşturmaya yeterli olup olmayacağına yönelik sorusu üzerine, Takaddum Üssü'nün Sünnilerin bulunduğu bölgenin ortasında yer aldığını ancak personel sayısının bu lokasyona göre yeterli olmadığına vurgu yaptı. Carter, üssün Sünni savaşçıların eğit ve donat programına katılımlarını artırmada önemli rol oynayacağını dile getirdi.
 
Irak'ta Sünni, Şii ve Kürtlerin de aralarında bulunduğu farklı kesimleri bünyesine alan kapsayıcı bir hükümetin oluşturulması gerektiğine değinen Carter, "Iraklı liderlere ifade ettiğim gibi, ABD Irak'ı daha fazla desteklemeye hazırken, Irak hükümetinin her kesiminden daha fazla taahhüt görmemiz gerekiyor" dedi.
 
ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey de Enbar'a gidecek muharip rolü bulunmayan 450 personelin Takaddum Üssü'nde Iraklı güçlere eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğini hatırlatarak, kampanya ilerledikçe de Irak'ta farklı noktalarda daha fazla benzeri eğitim merkezleri açılabileceğini kaydetti.
 
IŞİD'e karşı savaşta sabırlı olunması gerektiğini belirten Dempsey, ABD'nin, bu noktada Irak hükümetinin yeteneğinden vazgeçmemesi gerektiğini dile getirdi.
 
Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi
 
Savunma Bakanı Carter, milletvekillerinin Suriye'de Beşar Esad'ın gücünü kaybettiğine dair haberlerin bulunduğunu hatırlatması üzerine, Esad'ın içinde yer almayacağı bir dönüşümü görmek istediklerini ve bunun da mümkün olduğunu söyledi. Carter, "Bu mümkün, çünkü Esad'ın güçleri daha da zayıfladı, büyük kayıplar yaşadılar, sıkıntı yaşıyorlar, kaynakları tükenmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.
 
Genelkurmay Başkanı Dempsey de Esad'ın gücünü kaybettiğine işaret ederek, bölgeye yaptığı son ziyarette, "yakın gelecekte, rejimin savunmaya çekileceği ve Alevi, Şii ve bazı azınlık grupları korumayı sınırlandıracağı" yönünde fikir edindiğini aktardı.
 
Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının sorulması üzerine Carter, "Onlar için yeterince eğitim tesisi ve benzeri yerlerimiz var, ancak şu anda oraları dolduracak düzeyde kişi bulunmuyor" dedi.
 
Dempsey de Suriyeli muhaliflerin eğitilmesinin Iraklılarınkinden daha zor olduğunun altını çizerek, bu noktada sahada güvenilir bir partner bulmanın önemine işaret etti. Eğitilecek ılımlı muhaliflere komuta-kontrol, lojistik, istihbarat ve yakından hava destekleri verilmesi konusunu değerlendirdiklerini, ancak eğitilen muhaliflerin nereye konuşlandırılacağında karar kılınamadığı için bu desteklerle ilişkin bir sonuca varılamadığını ifade etti.
 
Dempsey, "Silah altına alma ve eğitme konusunda bazı zorluklar yaşadık. Bunların üstesinde gelmeye çalışıyoruz. Bu noktadaki kararlarımızı önümüzdeki birkaç ay içinde vereceğiz" diye konuştu.
 
Bu arada Carter ve Dempsey, sivil toplum kuruluşu CODEPINK üyeleri tarafından oturum devam ederken protesto edildi.