Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkemizin ürettiği yerli aşının Faz-1 çalışmasında gönüllü oldu. Aşıyı yaptıran Bakan Varank, hem değerlendirmelerin hem de aşının yan etkilerini paylaştı. Mayıs ayında yerli aşıyla ilgili gönüllülük uygulaması için çağrıda bulundu.

Bakan Mustafa Varank ile birlikte yerli aşının ilk deneme çalışmaları başladı. Varank, aşının herhangi bir yan etkisi olmadığını dile getirdi ve şunları ekledi:

"Kan alınıyor, müşaade altındasınız. Doktorlar sizin başınızda sizinle beraber bekliyorlar. Herhangi bir yan etki olmadı. Sadece kolumda bir sızı oldu. Bu da çok normal."

Bakan Varank, tüm dünyada hastalıkla mücadelenin tek yolunun aşılama olduğunu önemle belirtti. Aşı zamanı gelen vatandaşların mutlaka aşı olmasını istedi. "Sağlık Bakanlığımız onay veriyorsa tüm denetimler yapılmış demektir." dedi.

Türkiye'de ilaç ve aşı geliştirmek isteyen hocalara çağrıda bulunduklarını, TÜBİTAK altında bir platform oluşturduklarını söyleyen Varank, bu konuda 7 farklı çalışmanın devam ettiğini açıkladı.

"VLP aşı adayımızın en önemli özelliklerinden biri 4 proteini dikkate alarak tasarlanan bir aşı adayı. Çok etkin olacağını düşünüyoruz. Mayıs'taki Faz-2 çalışmaları İngiliz mutasyonunu da kapsayacak, 256 gönüllüye yapılacak." dedi.

Yerli aşının Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları çok önemli diyen Bakan, aşıya gönüllü olmak isteyenlerin de Ankara Onkoloji Hastanesi ve TÜBİTAK'la iletişime geçebileceğini söyledi.