Gıda ürünlerinde her gün yeni bir hile çıkıyor ve hem vatandaşın sağlığına hem de kesesine zarar veriyor. Bu çıkan hilelerin en başında baklava ürünleri gelmektedir. Ceviz yerine ayçiçek yağı, Antep fıstığı yerine gıda boyası ile renklendirilen yer fıstığı kullanılabiliyor. Bu yöntemle üreticiler en az %50 maliyetten kar sağlayabiliyorlar. Üreticiler hem maliyet fiyatlarını düşürmek hem de daha fazla para kazanmak için birbirinden farklı hile yollarına başvuruyorlar. Bunlar sadece baklavada değil, et ürünlerinde, süt ürünlerinde de yapılmaktadır.

Özellikle tatlı sektöründe bu hile yöntemleri gün geçtikçe artıp daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bu hilelerle baklavaların içeriği değiştirilmektedir. Fakat bu durum hem insan sağlığına hem de kişilerin cebine zarar vermektedir. Ceviz ve Antep fıstığı yerine farklı yöntemler kullanılarak ceviz yerine çekirdek, Antep fıstığı yerine ise yer fıstığı kullanılmaktadır. Kilogramı 70 lira olan ceviz yerine 15 lira olan ay çekirdeğinin içi kullanılıyor ve ceviz tadı verilebilmek için çekirdek bir müddet kavruluyor. Sadece ceviz kullanılan tatlılarda değil Antep fıstığında da bu işlem gerçekleştirilmektedir. Yer fıstığını gıda boyası ile karıştırarak Antep fıstığı olarak kullanılıyor.  

Baklavada Oyun Var

Bu da kilosu 150 gram olan Antep fıstığı yerine kilosu 30 lira olan yer fıstığı ile küçük detaylar yer değiştirilmiş oluyor. Antep fıstığı görünümlü yer fıstığı yemiş oluyoruz. Tüketiciler bu yöntem ile yedikleri tatlılarda asla farklı bir tat bulamıyorlar. Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli yöntemlerden birisi de eğer  baklava 15-20 liraya satılıyorsa onun için de kesinlikle gerçek ceviz ya da Antep fıstığı bulunmuyordur.  Özellikle baklava aldıkları yerlere dikkat etmeleri gerekmektedir. Güvendikleri işletmelerden almaları tavsiye edilmektedir. Ayrıca açıklamalarda cevizli baklavanın kilosunun 30 ile 60 lira arasında olduğu, fıstıklı baklavanın ise 70 ila 120 TL arasında olduğu belirtildi. Ürüne hile katılması durumunda maliyetten %50 kar elde edildiği açıklandı.

Son Zamanlarda Dalgalı Fiyatlar Var

Bilindiği üzere son zamanlarda baklava piyasasında aralık son derece açık bir şekilde satış eyapılıyor. Yani aynı baklava gibi görülen ürünleri 30 TL ile 100 TL arasında satıldoığı görülmektedir. Peki, bu aradaki fark neden oluyor? Yapılan araştırmalarda ürünlerin bir biri ile aynı olmadığı ve neticede herkesin aynı ürünü tüketmediği anlaşılıyor.