ABD Başkanı’ndan gelen açıklamaya göre 7 gündür ülkenin orta ve Güney kısımlarında Kutup soğukları etkisini iyice sürdürüyor ılıman bir iklime sahip olan Teksas eyaleti için bu durumun büyük bir felaket olduğunu belirtiyorlar. Amerika'nın Güney eyaletleri ne kadar geldi. Hayat durmuş durumda. Kışın etkisi ile yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle de bir sürü insan donarak hayatını kaybediyor. Enerji hatları devre dışı kaldı, sular kesildi yakacak dahi bulamıyorlar.

Halkın içinde gaz, yakacak kuyrukları bile ortaya çıktı. İnsanlar evlerinde battaniyeye sarılarak yaşayabiliyorlar. Amerika Teksas için harekete geçti ve Teksas da OHAL ilan edildi. Şiddetli kışın etkilerinin çok fazla hissedildiği bölgelere kurtarma çalışmaları ve ekip destekleri gönderildi.  Federal  yardım emri verildi. Bu yardımların sadece yiyecek, içecek ve yakacak değil kişilere sağlanacak geçici konut ev onarımı gibi de hibeler sağlanmaktadır.  Ayrıca çok kısa bir sürede de Teksas ziyaret edeceğini duyurmuştur. ABD'nin Güney bölgelerine inen bu şiddetli soğuk 60 kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet vermiştir. Bazen  evlerin içi bile 0 derece olabiliyor. Gelen açıklamaya göre soğuk hava koşulu kullarına hazırlıklı olmamaları onlar için bir felaket oldu. Ne ülkenin ne de dünyanın diğer yerlerinde böyle bir durum yaşanmamaktadır.

Büyük Felaket Geldi

Bazen de bütün battaniyeleri toplayıp ısınabilmek için birlikte uyuyorlarmış. Telefonlarını şarj edecek yer dahi bulamıyorlar. Suların donması, elektriğin olmadığı yerlerde ısıtıcılar çalışmaması, su ve yakacak bulabilmek için birçok yolu deniyorlar. Evlerindeki mangalı hem ısınmak hem de yemek pişirmek için kullanıyorlar.

 Hasta olan insanlar için de tamamen bir felaket olmuş durumda. Diyalize bağlanması gereken hastalar bile bu süreçte zorluk yaşıyorlar elektriği buldukları zaman suyu bulamıyorlar. Bu durumda da diyaliz bile mümkün olmuyor. Felaket  soğukların yaşandığı Teksas ‘ta Rüzgar ya da güneş enerjisi veya ısınma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çünkü kömür, gaz ve odunla ısınma sistemi tamamen bitmiş durumdadır. Birçok yöntem elektrik ve suyun olmayışı sebebiyle çalışmaz hale geldi. Yaklaşık şehirde 80.000 kişi elektriğe ulaşamıyor. 14 milyona yakın insan da temiz suya ulaşamamaktadır. Bu durumun Teksas'a ekonomik olarak zararı 45 ile 50 bin dolar arasındadır.  Şehrin  belediye başkanı istifa etti! Belediye kaynaklarının yetmediğini belirtti. Belediyelerin vatandaşlara zor zamanda yardım etme gibi bir sorumluluğunun olmadığını sosyal medya hesabından duyurdu. Açıklamasından “batmak, donmak bunların hepsi sizin elinizde, sadece güçlü olanlar yaşayacak, zayıflar ise ölecek” ifadesini kullandı. Gelen  eleştirilere karşı da kötü bir niyetle yazmadığını niyetinin iyi olduğunu farklı bir yaklaşımla ele aldığını belirtti. Birçok  vatandaş ise öfkelendiği için böyle davrandığını açıkladılar. Aysu Teksas’ da yaşayan kişiler onlardan ısınacak bir otel değil, ısınacak bir kamu binası talep etmekteydi.

Editör: TE Bilişim