CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Congresium'da, "Önce Türkiye" başlıklı partisinin seçim bildirgesinin açıklandığı toplantıda konuştu.

Kılıçdaroğlu, 800 bin taşeron işçiden yüzde 80'inin genç olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Geçen seçim bildirgesinde de söylemiştim, söz vermiştim, sözümün kapı gibi arkasındayım. Taşeron işçilerinin tamamı kadro alacak, sosyal güvenceli olacak, sendikal hakka kavuşacak. İşçilerin yüzde 80'i asgari ücretle çalışıyor. Şu anda mevcut asgari ücretle çalışanların yüzde 80'i genç. Bin 54 liraya çalışıyorlar. Söz verdim, sevgili gençler, size sözüm söz; asgari ücret CHP iktidarında net bin 500 lira olacak."

"Passolig kaldırılacak"

"Gençler maça gitmek istiyor, passolig nedeniyle maça gidemiyorlar" diyen Kılıçdaroğlu, "Passoligi kaldıracağız, herkes özgürce istediği zaman maça gidebilecek, sloganı atabilecek" şeklinde konuştu.

Yeni bir uygulama getireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Aile sigortası kapsamında lise öğrencileri, son sınıf öğrencilerine okul harcamalarını karşılamaları için 'lisekart' uygulaması getireceğiz. Hiç bir harcama yapmayacak, tamamını sosyal devlet karşılayacak" dedi.

"Kredi kartı borcu faizlerinin en az yüzde 80'i silinecek"

Kılıçdaroğlu, partisinin iktidar olması durumunda vatandaşın tüketici kredisi ve kredi kartı borcu faizlerinin en az yüzde 80'inin silineceğini, çalışan emekliden Sosyal Güvenlik Destek Pirimi kesilmesi uygulamasını kaldıracaklarını ve çiftçiye mazotu 1 lira 80 kuruştan vereceklerini bildirdi.

"İmam hatipleri kapatma düşüncemiz yok"

İmam hatip okullarına dair eleştirilere de değinen Kılıçdaroğlu, "Hep bize diyorlar ki, 'Efendim CHP gelecek, imam hatip okullarını kapatacak.' Hayatımda duyduğum en büyük iftiralardan birisi. Hiç kimse şunu unutmasın, imam hatip okullarını açan parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir" dedi.

İmam hatip okullarında okuyan çocukların da nitelikli, kaliteli eğitim almasını istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, oradaki öğretmenlerin de toplumun lideri olmasını istediklerini aktardı. Hiçbir okulun, bir siyasal partinin arka bahçesine dönüşmesini asla kabul etmediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, bütün çocukların özgürce düşünmesi gerektiğini vurguladı. 

Hiçbir okulun, başka bir okula göre üstünlüğü olmadığını ve her annenin, babanın da çocuklarının en iyi okullarda eğitim görmesini istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Bizim imam hatipleri kapatma gibi bir düşüncemiz asla ve asla yoktur. Açık ve net olarak buradan ifade ediyorum" dedi. 

"YÖK'ü kaldıracağız"

Birinci sorun alanlarının "hukukun üstünlüğü" olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer siz 12 Eylül darbe hukukunu değiştirmezseniz, hangi demokrasiden söz edeceksiniz. Bırakın değiştirmeyi darbe hukukunu tahkim ederseniz, hangi demokrasiden söz edeceksiniz. Yargı bağımsızlığının olmadığı bir ülkede demokrasiden mi söz edeceğiz. Hukukun üstünlüğü değil de üstünlerin hukuku olduğu bir ülkede demokrasiden mi söz edeceksiniz. Bir kişi konuştuğu zaman bütün savcıların harekete geçtiği bir ortamda demokrasiden mi söz edeceksiniz. Lise öğrencilerinin hapse atıldığı bir ülkede demokrasiden mi söz edeceksiniz. 'Ben anayasaya uymuyorum, anayasayı bana uydurun' diyen bir ülkede demokrasiden mi söz edeceksiniz? Yasama, yargı ve yürütme organlarının, yani güçler ayrılığı ilkesini tam getireceğiz. Darbe hukukundan Türkiye'yi temizleyeceğiz. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Üniversitelerin üstündeki bela YÖK'e tamamen son vereceğiz. Üniversiteler bilgi üretim merkezi olacak. Anayasayı değiştireceğiz, eşit yurttaşlığı getireceğiz. Hiç kimse etnik kimliğinden ötürü, ötekiyim diye düşünmeyecek. Siyasi ahlak yasasını getireceğiz. Siyaseti kirlilikten arındıracağız."

"CHP'ye oy vermek zorundasınız"

Kılıçdaroğlu, iş dünyasına da seslenerek, şunları kaydetti: 

"Bu seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisine oy vermek zorundasınız. Bakın çok açık çok net söylüyorum, CHP'ye oy vermek zorundasınız. Üretmek istiyorsanız, çalışmak istiyorsanız, düşüncelerinizi özgürce dile getirmek istiyorsanız, oy vermek zorundasınız. Ha vermeseniz de olur bize bir şey olmaz. Bize bir şey olmaz, biz maaşımızı alırız. Nasıl olsa vergiyi sen ödüyorsun, sıkıntıyı sen çekeceksin, dert senin derdin olacak. O derdi çözmek istiyorsan, demokrasi istiyorsan, düşüncelerini özgürce dile getirmek istiyorsan, CHP iktidarında CHP'yi açık yüreklilikle açık net eleştirme özgürlüğüne kavuşmak istiyorsan, oyunu CHP'ye vereceksin."

Adaylar ve il başkanlarıyla görüştü

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin seçim bildirgesini açıkladıktan sonra, il başkanları ve milletvekili adaylarıyla bir araya geldi.

Alınan bilgiye göre, ATO Congresiumda yapılan ve basına kapalı gerçekleşen toplantıda Kılıçdaroğlu, il başkanları ve milletvekili adaylarından, birleştirici ve bütünleştirici bir dil kullanmalarını istedi.

Halka, parti programının ve seçim bildirgesinin çok iyi anlatılması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, halkla bire bir irtibat kurulmasının önemine işaret etti.

Koalisyon görüşmelerinde, CHP'nin elinden geleni yaptığının, vatandaşlara detaylı bir şekilde aktarılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi şu an içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtaracak tek parti CHP'dir" ifadesini kullandı.

Toplantıda, Güneydoğu'dan gelen bazı il başkanları, Kılıçdaroğlu'ndan, bölgede miting yapması talebinde bulundu. Kılıçdaroğlu da miting programı üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Öte yandan CHP, bu seçimlerde kullanacağı "Önce Türkiye" sloganı ile aynı adı taşıyan bir de seçim şarkısı hazırlattı.
Editör: TE Bilişim