Trabzon'un Çaykara ilçesindeki HES şantiyesinde geçen yıl meydana gelen çığ olayında, 5 kişinin ölmesinde sorumluluğu olduğu öne sürülen firma yetkilileri ve iş güvenliği uzmanından oluşan 5 sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Hasan Koç, Kamil Hilmi Güzel, Abdülhamit Akgül ve Noman Hisoğlu katıldı. Tutuksuz sanık Burak Güney'in katılmadığı duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ardından savunması alınan sanıklar Koç, Güzel, Akgül ve Hisoğlu, olayda bir sorumlulukları olmadığını savunarak, ölenlerin olay günü akaryakıtın bitmesi sebebiyle kaldıkları koğuştan yakıt almak için çığ olan şantiye alanına gittiğini söyledi.

Sanıklar ifadelerinde, ölen 5 kişinin bu sırada yaşanan çığda hayatını kaybettiğini ve kendilerinin olayda bir kusuru olmadığını belirterek, beraat talebinde bulundu.

Sanık avukatları da müvekkilleri hakkındaki suçlamaları reddetti.

Mahkeme heyeti, Güney'in talimatla ifadesinin alınması ve tanıkların beyanlarının dinlenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Trabzon Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 Ocak 2015 tarihinde Çaykara ilçesi Kavlatan mevkisinde faaliyet gösteren Balkodu 2 Hidroelektrik Santral (HES) şantiyesinde gerçekleşen çığda, taşeron Özgür Özyürek'in yanı sıra işçiler Nusret Er, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik ve Erhan Aslan'ın hayatını kaybettiği, Cenk Tutay, İdris Kurucu ve Bülent Yılmaz'ın ise sağ olarak kurtarıldığı belirtiliyor.

İddianamede, söz konusu işin HES inşaatının asıl işvereninin BTA AŞ olduğu, bu şirketin inşaatın yapım işini TULPAR AŞ'ye teslim ettiği, bu şirketin de ÖZ SEDA firmasına devrettiği anlatılarak, ÖZ SEDA firmasının da işi olayda ölen taşeron Özgür Özyürek'e devrettiği kaydediliyor.

Bu nedenle olaydan BTA AŞ Genel Şantiye Şefi ve HES İnşaat İşyeri Genel Sorumlusu Hasan Koç, ÖZ SEDA şirketinin ortağı ve sorumlusu Kamil Hilmi Güzel, aynı şirketin şantiye şefi gibi çalışan makine sorumlusu Abdülhamit Akgül, TULPAR şirketi sorumlusu Burak Güney ile iş güvenliği uzmanı Noman Hisoğlu'nun sorumlu olduğu belirtilen iddianamede, olay günü, ölen 5 kişi ile mağdurlar Tutay, Kurucu ve Yılmaz'ın şantiye şefi gibi çalışan Akgül'e kötü hava koşullarından dolayı 'Bu şartlarda çalışamayacaklarını' belirtmelerine rağmen 'sorumluluğu üzerine aldığını' söyleyen Akgül tarafından jeneratör tamiri ve bakımı yapmak için çığ olayının yaşandığı bölgeye gönderildiği öne sürülüyor.

Ölen Özyürek, Er, Işıklı, Çelik ve Aslan'ın olay yerine giderken çığ altında kaldığı, Tutay, Kurucu ve Yılmaz'ın ise iş makinelerinde olmaları sebebiyle kurtulduğu ve olay öncesi çığ uyarılarında bulunulduğu anlatılan iddianamede, olayda gerekli iş güvenliğini sağlamayan Koç, Güzel, Akgül'ün 'asli kusurlu', Güney ve Hisoğlu'nun ise 'tali kusurlu' olduğuna işaret ediliyor.

İddianamede, sanıkların 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 4,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor.
Editör: TE Bilişim