Türkiye bir darbeci kişiye daha dur demeyi başardı; ülkemiz başına gelenin başka ülke ve o ülke insanlarının başına gelmesin diye canla başla çabalıyor. Libya, son lideri Kaddafi’den sonra bir türlü düzen tutmayan ülkelerden biri oldu; ülkeye de krallık o kadar yerleşmiş ki krallığı yıkmalarına rağmen halen darbe girişimleri var. Darbeci Hafter kendine ben halifeyim diyerek ülke hükümetine karşı büyük bir askeri darbeye kalkıştı. Başta her şey onların lehine gidiyordu; Türk askeri geldikten sonra işle baştan sona değişti. Türkiye darbeci güce karşı hem askeri teçhizat yardımı yaptı hem de askerleri eğitti. Hafter ise kaybetmeye başladı; işte detaylar

Kaçacak yeri kalmıyor

Türkiye son dönem de dünya basınında çokça konuşulan ülkelerin başında geliyor. Konuşulan konu ise Türkiye’nin Libya’da oluşu; ülkemizi bir istilacı devlet olarak göstermeye çalışıyorlar ama Türkiye, BM’nin tanıdığı Libya hükümetinin talebi doğrultusunda o ülkeye gitti. Konu başında buna bir açıklık getirmek istedik; darbeci güçlerin kazandığı bir savaşın seyri bu kadar kısa sürede nasıl değişir buna yakın dünya ülkeleri inanamadı. Söz konusu askerler Türk’ün askerleri olunca işte bu kadar kısa sürede değişir. Türkiye Libya’ya ilk adım attığında, gerçek Libya hükümeti düşmemek için son çabalarını sarf ediyordu. Türkiye hem teknolojik olarak hem de askeri eğitimler konusunda çok büyük bir destek örneği gösterdi ve Hafter güçleri çekilmeye başladı.

SİHA’lar savaşın seyrini değiştirdi

Türkiye’nin dünya silah sanayine sunduğu en gözde savaş icatı diyebiliriz; bunu ilk biz yapmadık ama bizim yaptığımız dünyanın en iyisi oldu. Bunu bizzat alman televizyonları karşılaştırmalı bir şekilde anlatıp açıkladı: ‘’Türkiye’nin SİHA’ları ABD’ninkilerden çok çok iyi’ ’dedi. Bu haklı gururu yaşarken Libya’da bulunan sahte halife ve adamlarına karşı SİHA’lar dünyayı zindan etti. Hangi ülkeden yardım alsalar bu silahımızı durdurmayı başaramadılar. Şimdi Libya ordusu Sirte’ye doğru yola çıktı. Burada alındıktan sonra elinde çok az yeri kalacak olan Hafter kaçacak delik bulmayacak. Türkiye ve Libya yakın dostluk anlaşmaları ile bu başarıyı taçlandıracak.

Editör: TE Bilişim