HaberTS- Haber Servisi- Dünyanın yaradılışında bazı doğal felaketler vardır; insanlar bu doğal felaketlerin oluşumunu engelleyemez ama bazı önlemlerle şiddetinden kaçabilir. Deprem dini olarak yaratanın dünyanın yaratışında verdiği bir olaydır; işin bir de jeolojik kısma vardır; jeoloji yer bilimi demektir. Yer bilimciler toprağın üstünden çok altında oluşan olayları odaklanırlar. Bu olayların bir tanesi de deprem olarak geçer. Türkiye dünya oluşumunda son oluşan kısımlardan bir tanesi üzerinde yer alır; jeoloji ile ilgilenenler buna 4. Zaman diliminde oluşan topraklar da derler. Bu topraklar genel anlamda yeni olduğu için hala oluşumunu tamamlamamıştır; bu yüzden deprem riski yüksektir. Türkiye’den geçen birçok fay hattı vardır; bunlardan biri de Marmara bölgesinden geçer; daha önce yaptığı bir hareketle İstanbul’da çok büyük yıkım yaratmıştı. Tarihe 99 Yalova depremi olarak geçen bu olayın tekrar olma riski var mı işte detaylar

Deprem uzmanları uyardı

Deprem uzmanları yaptığı açıklamada İstanbul’da büyük bir deprem beklediklerinin uyarısını yaptı; Marmara fay hattının yapacağı büyük bir hareket var ve bu deprem Yalova depremine yakın bir şiddette oluşabilir. Bu olay yüzde yüz olacak diye bir konu yok ama deprem uzmanlarının tahminlerine göre böyle bir deprem muhtemelen yaşanacak. Ülke olarak başta da söylediğimiz gibi deprem kuşağında yer alan bir ülke konumundayız ve depremler bizim için sürpriz olmamalıdır.

Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz

Türkiye artık bu depremlere alışmak zorundadır; deprem olması muhtemel ve bizim gibi ülkelerde belirli zamanlarda olacak bir doğal afettir. Biz bununla yaşamayı öğrendiğimiz zaman depreme karşı güçlü oluruz; bir Japonya örneği var bizden daha çok deprem yaşamalarına ve daha büyük depremler yaşamalarına rağmen çok sağlam bir şekil de durmayı başarıyorlar. Türkiye’nin de o kıvama gelmesi gerektiğini artık biliyoruz. 80 milyonu aşkın bir nüfusa sahip Türkiye her depremde binlerce can kaybı yaşamamalıdır. Ülkemiz depremlere alışarak sağlam bir duruş örneği göstermelidir; bunun içinde yapılması gereken en mantıklı yol şudur ki deprem eğitimi ülkemiz de şart olan bir durumdur. Bu sayede depremlere alışmış ve bu konuda daha dingin bir ülke halini alabilir. Hepimiz gece yatarken bu duruma hazırlıklı uyumalıyız artık.

Editör: TE Bilişim