Bilindiği üzere ittifak sayesinde yeni belediyeler kazanan ve oylarında küçük bir artış gözlenen MHP’de yeni adımlar ne yapacağı merak konusu olmaya başlanmıştı. Netice olarak baktığımızda yıllardır iktirdarlığını sürdüren Ak Parti ile istediği noktalara gelen Devlet Bahçeli ve partisi MHP ittifaktan da zarar görmemeyi istemektedir.

Öte yandan Ak Parti ve Eski lideri  Erdoğan ise kurulan bu ittifaktan en çok zarar görenler arasında. Zira oldukça fazla oy kaybı yaşaması ve yıllardır elinde tuttuğu birçok belediyeleri de kaybetmesi aslında Erdoğan’ın durumdan memnun olmaması nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya başlamış durumda.

Gündemdeki asıl  konulardan birine gelecek olursak öncelik af yasası nedir ve kimleri kapsamaktadır bunlardan bahsedelim.

Genel af, kamu davasının düşmesi veya ceza mahkumiyetinin tüm neticeleriyle birlikte ortadan kalkması sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur (TCK m.65/1).

Özel af, kesinleşmiş hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinden vazgeçilmesi veya cezaevinde infaz edilecek sürenin azaltılması veya hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesini sağlayan bir ceza hukuku kurumudur (TCK m.65/2).

Af, suçun hukuki neticelerini etkileyen TBMM veya belli durumlarda Cumhurbaşkanlığı tarafından tanzim edilen bir idari karar veya yasama faaliyetidir. Özellikle vurgulayalım ki, af, ister özel af ister genel af olsun, bir suça ilişkin özel hukuka dair taleplerin hak sahibi tarafından ileri sürülmesini engellemez. Hiçbir af türü, bir haksız fiil olan suçun varlığını ortadan kaldırmaz. Bu nedenle, özel veya genel affa rağmen suç sebebiyle mağdur olan kişiler özel hukuktan kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davası açma haklarını süresi içinde her zaman kullanabilirler.

Genel veya özel af halinde ödenen adli para cezaları veya müsadere edilen şeyler geri istenemez (TCK m.74/1).

Kamuoyunda “kısmi af” , “şartlı af” şeklinde tartışılan ifadelerin hukuki bir karşılığı yoktur. Çünkü, gerek genel af gerekse özel af mahkumların bir kısmını etkileyecek biçimde düzenlenebilmektedir.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, '2'nci Yargı Strateji Belgesi' hazırlık aşamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı suçların kapsam dışında tutulmasıyla ilgili değerlendirmesine yönelik yazılı açıklama yaptı. MHP'nin, 'Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim İle Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi'ni 24 Eylül 2018 tarihinde TBMM'ye sunduğunun belirten Bahçeli, bahse konu kanun teklifinin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız tarafından hazırlandığını ve kamuoyuyla paylaşıldığını ifade etti.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2 Aralık 2019 tarihinde AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nda Adalet Bakanı'na 6 suça asla indirim yapılmaması hususunda talimat verdiğinin gazetelerde yer aldığına vurgu yapan Bahçeli, şöyle devam etti:

‘’Ceza indirimiyle ilgili yeni gelişmeler 2 Aralık 2019 Pazartesi günü AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nda ele alınıp parti görüşü olarak somutlaştığı da anlaşılmaktadır. Bazı çevrelerin ve marazi siyasi ittifakların, Milliyetçi Hareket Partisi'ni gündeme yansıyan suçlarla ima ve ihsas yoluyla bile olsa irtibatlandırıp ilişkilendirmeleri, dahası 6 suçla anılmasının yolunu açıp töhmet altında bırakmaları adil ve hakkaniyetli bir tutum olamayacaktır."